Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна стяга звено за енергийна ефективност
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 25.02.2011Коментари (0)1462
© Varna24.bg
Община Варна вече е предприела действия за обособявянето на звено, което да отговаря за проблемите на енергийната ефективност. Новата структура в рамките на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" ще се оглавява от инж. Румяна Гороломова, началник-отдел "Инфраструктурни проекти". Готвим предложение до местния парламент, с което планира ме до няколко месеца да се формира екип от общо четирима служители, които изцяло да се ангажират с работата по мерките за енергийна ефективност. Това съобщи зам.-кметът, който отговаря за строителството, арх. Венелин Жечев. Заедно с д-р Петър Радушев, шеф на дирекция "Международно сътрудничество, проекти и програми", той посрещна в общината Жерар Манян, изпълнителен директор на "Energy Cities" - Европейската асоциация на местните власти, ангажирани да работят за своето енергийно бъдеще, и арх. Здравко Генчев, който оглавява "ЕкоЕнергия" - българската Общинска мрежа за енергийна ефективност.

Пред тях арх. Жечев отчете липсата на специалисти, които да се занимават с проблематиката, и помоли гостите да съдействат на Варна за набелязването на една дългосрочна програма. Тя трябва да започне с обучение на кадрите. Нямаме нужда от допълнителна мотивация. На практика вече сме закъснели. След 4-5 години мерките за енергийна ефективност ще бъдат основна стратегическа линия в управлението на градовете, но се нуждаем от законодателни инициативи, които да вкарат порядък в перспективите за саниране на сградите, коментира зам.- кметът.

В момента и у нас се работи по проектозакон, който цели и малкият инвеститор да се възползва от финансовия ресурс на европейските програми, увери арх. Здравко Генчев.

Практическата работа по подготовката на проектите обаче се падала на общините. Именно поради тази причина техният капацитет е от голямо значение. Неслучайно кметът на София Йорданка Фъндъкова предлага столичната община да има зам.-кмет по енергийните въпроси, към който да се сформира екип от специалисти, отчете шефът на "ЕкоЕнергия". Той обеща подкрепа на Варна в подготовката на кадрите.

Източник: в. "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: