Община Варна със страхотна новина за чистотата на въздуха в града

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:46
189
Близо 50 нови дървета ще засади Община Варна в централната част на града  до края на ноември. Това е една от стъпките, които администрацията предприема за поддръжката, развитието и обогатяването на зелената система в града. Изборът на видове растения е направен след консултации с ландшафтни архитекти и експерти, ангажирани с озеленяването.

В изпълнение на новия озеленителен план по-рано този месец на пешеходната част на бул. "Сливница“, от светофара на бул. "Мария Луиза“ в посока входа на Морската градина, чрез фрезоване бяха премахнати стари дънери, а местата бяха обработени и подготвени за засаждане на нови дървета от вида Вечнозелена магнолия (Magnolia Gall.Grandiflora). Заради спецификата на растението, технологията и необходимия период на адаптация първоначално те ще бъдат поставени в контейнери. Ще бъдат засадени и нови червенолистни японски вишни от вида Prunus serr. Royal Burgundy на местата в града, където са премахнати предишните, като едното от тях е при скулптурата на арх. Дабко Дабков.

По пешеходната зона на бул. "Сливница" са укрепени и са изправени по-рано засадени млади дръвчета. От площад "Независимост“ по протежението на бул. "Княз Борис I“ в посока Ларгото ще бъдат засадени и нови кълбовидни шестили от вида Acer platanoides Globosum.

Всички видове, които предстои да бъдат засадени, са избрани съобразно градските и климатични условия и качествата им на устойчивост. Новите дървета ще бъдат развити, със средна височина 2,00 - 2,50 метра и обиколка на стъблата 20-24 см.  В социалната мрежа Фейсбук кметът Благомир Коцев призова гражданите да пазят новите дръвчета.

Същевременно близо 140 дървета в градската градина в централната част на града са обстойно обследвани за скрити кухини и заболявания по изрично нареждане на кмета Благомир Коцев. За обследването е използван т. нар. резистограф -  уред, който открива скрити кухини и загнивания във вътрешността на ствола. Пробите с апаратурата се правят обичайно в случаи, когато дървото има привидно здрав вид и клоните му са раззеленени, но експертите откриват други индикации за загниване или кухини в ствола, които ги правят опасни  – потъмняване на кората, отвори в ствола, развитие на дървесни гъби и други.

В момента се прави анализ на резултатите от обследването, след което еколозите ще препоръчат подходящи мерки за обогатяване и оздравяване а зелената система в Морската столица.  Това са част от стъпките, които управленският екип предприе, за да облагороди  градската среда.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте какво време ни очаква утре във Варна
Държавата осигури 30 милиона за изграждането на стадион "Варна"
Кметът на Варна: Дружеството "Градски транспорт" е на прага на фа...
Варненска таксиметрова компания трансформира индустрията и задава...
Десетки сигнали свързани с купуване на гласове във Варна само за ...
От утре: Ремонт на пътя между кв. "Аспарухово" и кв. "Галата", за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).