Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна със страхотна новина за чистотата на въздуха в града
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 24.10.2024Коментари (0)331
©
Близо 50 нови дървета ще засади Община Варна в централната част на града  до края на ноември. Това е една от стъпките, които администрацията предприема за поддръжката, развитието и обогатяването на зелената система в града. Изборът на видове растения е направен след консултации с ландшафтни архитекти и експерти, ангажирани с озеленяването.

В изпълнение на новия озеленителен план по-рано този месец на пешеходната част на бул. "Сливница“, от светофара на бул. "Мария Луиза“ в посока входа на Морската градина, чрез фрезоване бяха премахнати стари дънери, а местата бяха обработени и подготвени за засаждане на нови дървета от вида Вечнозелена магнолия (Magnolia Gall.Grandiflora). Заради спецификата на растението, технологията и необходимия период на адаптация първоначално те ще бъдат поставени в контейнери. Ще бъдат засадени и нови червенолистни японски вишни от вида Prunus serr. Royal Burgundy на местата в града, където са премахнати предишните, като едното от тях е при скулптурата на арх. Дабко Дабков.

По пешеходната зона на бул. "Сливница" са укрепени и са изправени по-рано засадени млади дръвчета. От площад "Независимост“ по протежението на бул. "Княз Борис I“ в посока Ларгото ще бъдат засадени и нови кълбовидни шестили от вида Acer platanoides Globosum.

Всички видове, които предстои да бъдат засадени, са избрани съобразно градските и климатични условия и качествата им на устойчивост. Новите дървета ще бъдат развити, със средна височина 2,00 - 2,50 метра и обиколка на стъблата 20-24 см.  В социалната мрежа Фейсбук кметът Благомир Коцев призова гражданите да пазят новите дръвчета.

Същевременно близо 140 дървета в градската градина в централната част на града са обстойно обследвани за скрити кухини и заболявания по изрично нареждане на кмета Благомир Коцев. За обследването е използван т. нар. резистограф -  уред, който открива скрити кухини и загнивания във вътрешността на ствола. Пробите с апаратурата се правят обичайно в случаи, когато дървото има привидно здрав вид и клоните му са раззеленени, но експертите откриват други индикации за загниване или кухини в ствола, които ги правят опасни  – потъмняване на кората, отвори в ствола, развитие на дървесни гъби и други.

В момента се прави анализ на резултатите от обследването, след което еколозите ще препоръчат подходящи мерки за обогатяване и оздравяване а зелената система в Морската столица.  Това са част от стъпките, които управленският екип предприе, за да облагороди  градската среда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изкуствен интелект
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: