Общинари обикалят новите сгради да броят паркоместата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:13 / 09.04.2009
929
От началото на годината община Варна е издала разрешителни за въвеждане в експлоатация на обекти, разположени на обща площ от 13 800 кв. м. Това са основно жилищни сгради и офиси, попадащи в IV и V категория обекти, съобщи кметът Кирил Йорданов. Общината има право да издава разрешителни единствено за тези 2 категории. Градоначалникът изнесе данните заради осигуряването на паркоместа и правилното им ползване. През последните години проблемът с липсата на места за паркиране на автомобили се оформи като основен за града.

Във връзка с това Йорданов информира, че от обектите на 13 800 кв.м са осигурени 143 паркоместа, които се ползвали по предназначение. Установени нарушения няма. До това заключение са стигнали служителите от общинската администрация, които правят постоянни проверки на новите сгради. Инспекциите за издирването на паркоместа продължават.

Сумарно от 2004 г. до сега общината е издала разрешителни за въвеждането в експлоатация на 448 обекта. От тях 171 са инфраструктурни, преустройства - 64, нови сгради - 200, и 13 басейна. Към момента се събират данни на колко от тези пуснати обекти са осигурени паркинги. Пълната справка и резултатите от проверките ще бъдат представени в най-скоро време, обеща Йорданов.

Той даде за пример 2008 г. От издадени разрешителни за 36 сгради към момента са обиколени 29. Проверката е показала, че те отговарят на изискванията за брой паркоместа. Тяхната обща площ е 60 650 кв. метра, а местата за паркиране достигат 728. Предстои инспектирането на още 7 обекта.

"След като се взеха мерки за забрана на промяна на предназначението и издаване на строителни разрешителни без осигурени паркоместа, вече има явни резултати. Информирал съм общинските комисии да отказват да въвеждат в експлоатация обекти с неизпълнени компенсаторни програми за озеленяване и изисквания за брой паркоместа", каза Йорданов.

В заключение той добави, че ще направи лична проверка на някои от обектите. Сградите ще бъдат избрани чрез жребий, като на проверките са поканени и журналисти. На място искам да видя не само дали паркингите се ползват по предназначение, но и да проверя от една страна дейността на строителите, а от друга на общинските служители, които извършват проверките, каза кметът.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).