Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общинари пипнаха продавачи на алкохол и цигари на деца
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 05.12.2008Коментари (0)1379
Акция за лов на нарушители на разпоредбите за забрана за продажба на алкохол и цигари на лица под 18-годишна възраст проведе вечера община Варна. Инспекторите от дирекция "Контрол на търговската дейност и туризма" провериха общо 10 обекта. За примамки общинарите ползваха ученици, доброволци от Търговската гимназия. Контрольорите се разделиха на три екипа с по трима ученици. На всеки от тях беше даден запечатан плик с указания в кои райони да извършат проверките и по 30 лева за контролни покупки. Парите бяха дадени на осмокласниците с указанието да се опитат с тях да купят бутилка твърд алкохол и кутия цигари. Всички проверявани райони бяха специално подбрани от началника на отдела Иван Иванов, в близост до училища.

В първия район, около Пета гимназия, в който акцията наблюдава "Позвънете Новини", общинарите прецениха, че няма достатъчно магазини и решиха да го пропуснат. Насочихме се към езиковите гимназии на спирка "Почивка". Първоначално контрольорите заедно с трите момичета от екипа им обиколиха квартала, за да набележат целите, които ще бъдат проверени. Оказа се, че изборът не е голям. В първия магазин на трите девойки беше отказано да им се продадат алкохол и цигари. Продавачът възмутено показа надписа, с който се уточнява, че на непълнолетни лица алкохол и цигари не се продават. Малко по-късно обаче разбрахме от деца от близките училища, че на тях никога досега продажба на тези стоки в този магазин не е отказвана. Въпреки това контролните органи на общината не успяха да заловят продавачите в нарушение. Насочихме се към следващия обект, който се намира в непосредствена близост до училищата. Децата влязоха и след минути прозвъниха на общинарите, за да се намесят. Оказа се, че на учениците е продадена малка бутилка с алкохол и кутия цигари. Продавачката Мара Митева извърши и още едно нарушение. Тя не даде на клиентите си задължителния касов бон. Пропуска си Митева обясни с бързане и невнимание, въпреки че била отразила покупката на касовия апарат. Тя заподозря в акцията на общината поръчка от недоброжелатели. По думите й, обикновено не продавала забранени стоки на непълнолетни, а спазвала разпоредбите. Те пък бяха окачени не на една, а на две табели зад гърба й. Докато чакахме навън инспекторите Михаил Михайлов и Ивайло Добрев да съставят констативния протокол, две деца пред магазина се уговаряха какъв алкохол да купят. Заради проверяващите обаче на учениците бе отказано да се продаде желаната бутилка. Навън те обясниха, че редовно си купували алкохол от тук, както и цигари. Никога не им било отказвано, а с леличката се познавали. След тях идва групичка от три момичета, които също се канят да си купят бира в два следобед. Те без притеснения обясняват, че редовно правят това. Приятелката им обаче излиза крайно разочарована от магазинчето с думите "Ще трябва от другаде да намерим". Обясняват, че никога до момента не са им искани документи, с които да се наложи да докажат възрастта си. Според Митева пък всички деца в района са на възраст от 18 години и не се налага да им иска такива, за да им продаде алкохол и цигари.

След това разочарованите осмокласнички се насочват към другия магазин, в който на нашите девойки - Дебора, Десислава и Кристиана, бе отказана покупката.

Ние напускаме района на езиковите гимназии и се насочваме към този на Математическата. В първия денонощен магазин, в който опитват да купят алкохол трите момичета от Търговската гимназия, отново нямат късмет. Причината според тях е това, че в помещението има камери. Отправят се към друго магазинче и там се позабавят. Михайлов и Добрев моментално застават нащрек, защото според тях това е индикация за извършващо се нарушение. Идва и чаканото прозвъняване. Момичетата отново излизат от обекта с пълна торбичка, но пак без касова бележка

Този път продавачката ги посъветвала да скрият добре покупките, за да не ги види някой. Инспекторите повтарят същата процедура със съставянето на констативен протокол. Отбелязват и факта, че тук собствениците дори и не са се потрудили да сложат надипис за това, че не извършват продажба на алкохол и цигари на непълнолетни.

Според наредбата глобите за продажбата на спиртни напитки и тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст са в размер от 100 до 500 лева. Заловени за втори път в нарушение на правилата собствениците на магазина ги грози временно преустановяване на дейността, обясниха проверяващите. Днес в общината на собствениците ще бъдат връчени актовете за установяване на административно нарушение. На място инспекторите направиха проверка за това обектите разполагат ли с необходимите лицензии за продажба на алкохол и цигари, които се издават от община Варна. При връчването на актовете собствениците на обектите е необходимо да представят набор от документи, удостоверяващ законността на магазините им.

Според Иван Иванов, проблемът за продажба на този вид стоки не е единствено на общината, а на много институции в държавата. Той не пропусна да отбележи и неспазването на забраната за присъствието на деца в заведения след 22 часа без придружител. Иванов посочи, че към момента общинарите нямат право да санкционират родителите, оставили без надзор децата си в късните часове. Това е право на областната дирекция на полицията, ние можем да глобим само собствениците на заведенията, уточни Иванов. Съвместни проверки със силите на реда обаче се организирали трудно и рядко. Двамата инспектори пък разказаха, че няма заведение, което да са проверявали и да не са намерили деца под 18 години без придружители.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: