Общинарите отчетоха "поредната успешна година"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:53 / 12.01.2011
953
След денонощна работа в продължение на седмица и напук на кризата финансовият екип на община Варна отчете бюджет - слънце. Приключихме поредната успешна година, защото всичките ни предварителни разчети се изпълниха и нямаме неразплатени разходи. Това изтъкна Стефка Господинова, шеф на финансовата дирекция, като не пропусна да припомни критиките, вещаещи дупка в бюджета. Данните за реалното ни изпълнение се покриват с очакванията ни за общата структура и политика по отношение на финансовите параметри, похвали се още Господинова. Днес тя отчете пред съветниците от постоянната комисия "Финанси и бюджет" 100,03% изпълнение на актуализирания план. При 213,1 млн. лв. в местната хазна след актуализацията, общината приключила 2010 г. с 213,17 млн. лв приходи, 13 млн. лв. от които са преходен остатък. В сумата на неизразходваните средства влизат и средства от усвоения облигационен заем в размер на 6 млн. евро.

Постъпленията за делегирани от държавата дейности през 2010 г. са 91,7 млн. лв. При 93% изпълнение на имуществените данъци общината отчита 47,2 млн. лв. - с 1,8 млн. лв. по-малко спрямо 2009 г. Основното изоставане е заради налозите при придобиване на имущество и върху превозните средства. Неданъчните приходи обаче са се увеличили с 1% спрямо предходната година - от 52 млн. лв. на 53 млн. лв. Този ръст се дължи преди всичко на някои цени на услуги, които в бюджет 2010 станаха такси, но въпреки това при постъпленията от общински такси има лек спад от около 700 000 лв. спрямо актуализирания план.

Стефка Господинова се похвали и с намаление на разходите за издръжка с над 1 млн. лв. спрямо 2009-а. С 18% е била орязана пък издръжката на самата администрация, чиито харчове са в размер на 4,2 млн. лв. Вместо заложените в актуализирания план 42 млн. лв. за капиталовата програма обаче общината приключила годината с 10 млн. лв. по-малко. В крайна сметка отчетът бе гласуван с 8 гласа "за", 0 "против" и 3 "въздържал се". От БСП обявиха, че ще се произнесат по документа на сесия.

Не сме се запознали с него, за да изразим становище, категоричен бе Пламен Начков от левицата. Колегата му проф. Николай Джагаров на свой ред отправи критики към администрацията, че чак сега представя отчета и останалите комисии на съвета са обсъждали новия бюджет, без да са наясно с цифрите за изпълнението на стария.

Времето ни притиска, заяви в отговор на упреците председателят на финансовата комисия Янко Станев. Така той визира кратките срокове, които общината гони, за да може да изтегли нов кредит.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).