Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общинарите отчетоха "поредната успешна година"
Автор: Екип Varna24.bg 16:53 / 12.01.2011Коментари (0)953
© Varna24.bg
След денонощна работа в продължение на седмица и напук на кризата финансовият екип на община Варна отчете бюджет - слънце. Приключихме поредната успешна година, защото всичките ни предварителни разчети се изпълниха и нямаме неразплатени разходи. Това изтъкна Стефка Господинова, шеф на финансовата дирекция, като не пропусна да припомни критиките, вещаещи дупка в бюджета. Данните за реалното ни изпълнение се покриват с очакванията ни за общата структура и политика по отношение на финансовите параметри, похвали се още Господинова. Днес тя отчете пред съветниците от постоянната комисия "Финанси и бюджет" 100,03% изпълнение на актуализирания план. При 213,1 млн. лв. в местната хазна след актуализацията, общината приключила 2010 г. с 213,17 млн. лв приходи, 13 млн. лв. от които са преходен остатък. В сумата на неизразходваните средства влизат и средства от усвоения облигационен заем в размер на 6 млн. евро.

Постъпленията за делегирани от държавата дейности през 2010 г. са 91,7 млн. лв. При 93% изпълнение на имуществените данъци общината отчита 47,2 млн. лв. - с 1,8 млн. лв. по-малко спрямо 2009 г. Основното изоставане е заради налозите при придобиване на имущество и върху превозните средства. Неданъчните приходи обаче са се увеличили с 1% спрямо предходната година - от 52 млн. лв. на 53 млн. лв. Този ръст се дължи преди всичко на някои цени на услуги, които в бюджет 2010 станаха такси, но въпреки това при постъпленията от общински такси има лек спад от около 700 000 лв. спрямо актуализирания план.

Стефка Господинова се похвали и с намаление на разходите за издръжка с над 1 млн. лв. спрямо 2009-а. С 18% е била орязана пък издръжката на самата администрация, чиито харчове са в размер на 4,2 млн. лв. Вместо заложените в актуализирания план 42 млн. лв. за капиталовата програма обаче общината приключила годината с 10 млн. лв. по-малко. В крайна сметка отчетът бе гласуван с 8 гласа "за", 0 "против" и 3 "въздържал се". От БСП обявиха, че ще се произнесат по документа на сесия.

Не сме се запознали с него, за да изразим становище, категоричен бе Пламен Начков от левицата. Колегата му проф. Николай Джагаров на свой ред отправи критики към администрацията, че чак сега представя отчета и останалите комисии на съвета са обсъждали новия бюджет, без да са наясно с цифрите за изпълнението на стария.

Времето ни притиска, заяви в отговор на упреците председателят на финансовата комисия Янко Станев. Така той визира кратките срокове, които общината гони, за да може да изтегли нов кредит.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: