Общината не е наясно със закона за достъп до информацията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:42 / 10.12.2008
762
Община Варна все още не е подготвена да работи по Закона за достъп до обществената информация. Това стана ясно след разглеждането на конкретен казус по време на обучителен семинар "Прозрачност, отчетност, ефективост - пътят към доброто управление", организиран от Черноморска мрежа на неправителствените организации. Репортер от варненско печатно издание разказа за своя опит да получи информация от общинската администация, възползвайки се от правото, дадено му от закона.

Журналистът изпратил въпроси до главния секретар на общината във връзка с изготвен от нея екологичен проект. Питанията били написани на формуляр, съответстващ с изискването в закона. Въпреки че срокът за отговор е две седмици, в последния ден преди изтичнането му от общината изпратили отговор, че въпросите са пренасочени в ресорна дирекция по компетентност, разказа журналистът. След още 14 дни той бил уведомен с ново писмо, че исканата от него информация е категоризирана като служебна, тъй като е на ниво проект, но до нея се разрешава достъп, след като питащият заяви правния си интерес. Колегата удостоверил, че е журналист, но сагата не приключила до там. Оказало се, че даването на информация по този закон е новост за общинската администрация и чиновниците, които трябвало да изготвят отговорите, изобщо не са наясно как да процедират. Служителите не знаели дори как да изискат да се заплати таксата за предоставената справка на писмен носител, което е заложено в закона. Уточняването на процедурата отнело на репортера неколкодневно ходене между етажите на общината, докато най-после получил отговор. Нещата обаче пак не били наред, защото предоставената информация била обща и конкретни отговори на зададените въпроси липсвали.

Според Закона за достъп до обществената информация не се изисква заявяване на правен интерес и в този случай община Варна е допуснала закононарушение. Това заяви адвокат Александър Асенов от Центъра за екологично право и застъпничество, след като се запозна със случая. Той уточни и че преценката дали да се предостави дадена служебна информация не се прави спрямо правния интерес.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).