Общината нехае за екоопаковките

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:33 / 13.02.2009
697
Община Варна не проявява интерес към въвеждането на биоразтворими опаковки, които успешно да заместят полиетиленовите. Това съобщи инженер Валентин Атанасов, който е подел кампания за използване на екоопаковки в цялата страна. По думите му, са проведени разговори с представители на общинската администрация, които обаче са останали безплодни.

За разлика от морската столица в Кюстендил са на път изцяло да се простят с пластмасовите и найлонови торбички. Там кметът на града е издал заповед, според която не могат да се използват опаковки, които не са биоразградими. Такава стъпка смятат да предприемат и управниците на Велико Търново, Русе и Добрич.

По думите на Атанасов, обаче градовете, които са готови да въведат безвредните опаковки изцяло, са твърде малко. След като не са задължени да ги използват, търговците отбягвали биоразградимия амбалаж, заради разликата в цената. Оскъпяването на една бройка от екоопаковките е половин стотинка. От търговците във Варна екоторбички използват не повече от три - четири вериги магазини. Атанасов съобщи, че е водил разговори в Министерството на околната среда и водите да отпадне продуктова такса, което щяло да доведе до изравняване на цените на двата вида опаковки. От търговците във Варна, екоторбички използват не повече от три - четири вериги магазини.

Основата за биоразтворимия амбалаж е гранулат от царевично нишесте. Освен пазарски торбички от него могат да се правят аналози на пластмасовите флакони, опаковки на шампоани и други козметични продукти, както и блистери за лекарства. Биоопаковките се разграждат за 90 дни в почвата. Засега гранулатът се внася от Германия. Атанасов обаче е на мнение, че ако биоразтворимите опаковки се въведат на сто процента, заготовката ще започне да се произвежда у нас от българска царевица. Цената на килограм от екологичния материал е 5 евро.

Инженерът съобщи и че стартира проект, чрез който на пазара ще излезе нов продукт - пчелен мед в биоопаковки. Разликата в цената за производството на екопакетчетата ще се поеме от Глобалния екологичен фонд.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).