Общината отново пробутва скандален кредит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:54 / 27.09.2011
1246
Община Варна реанимира провалилата се оферта към банките за тегленото на кредит от 12 млн. лв., която се оказа непривлекателна за финансовите институции при първото си обявяване през март. Единствената разлика между предишния и сегашния вариант на заема е, че през пролетта той беше обявен в лева, а сега ще се тегли в евро. Непроменено остава и обещанието към банките за печалба от 5 млн. лв., коeто включва стойността на лихвите и таксите за управление и ангажимент. Според първоначалните условия на заема натрупаният по този начин нов дълг на общината от 17 млн. лв. трябва да се изплаща в продължение на 10 години. Към коя точно банка обаче, вероятно ще се разбере чак след изборите.

Теоретично това може да стане и преди датата на общинския вот - 23 октомври, тъй като получените оферти ще бъдат отворени 9 дни по-рано. Отделен въпрос е дали ще е законно да се подпише подобен договор от старото ръководство на общината, след като съществува ограничение, забраняващо тегленето на заеми 9 месеца преди изборите. Формално варненският общински съвет, доминиран от ГЕРБ, заобиколи тази норма, като прие заемът да е част от бюджета на общината в началото на 2011-а.

Най-вероятно е договорът за отпускането на новия кредит да остане грижа на новоизбраните кмет и общински съветници. При последната актуализация на бюджета левицата в местния парламент излезе със становище, че той е изгубил смисъла си. Принципно със заема трябваше да се изграждат инфраструктурни обекти, по които вече се работи, без Кирил Йорданов и екипът му да са казали откъде точно идват парите за това. Според наблюдатели обаче има задкулисно споразумение между определена банка и досегашната управа, заради което и заемът е преобразуван в евро.


Източник: в. "Народно дело"

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
11.09.2012 Общината ще иска отсрочка за погасяване на главница по кредит
14.12.2011 Близо 9,5 млн. лв. от банковия заем са усвоени, изхарчени са парите за ремонт на пътищата
01.12.2011 Общината усвоила 4,8 млн. евро от планирания банков заем от 6,1 млн. евро
17.11.2011 Отпускат кредита от 6 млн. евро на община Варна
17.09.2011 Общината пак се пробва за банков заем
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).