Общината раздавала неясни аванси за дупките

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:41 / 05.05.2010
1439
30% аванси ежегодно плащала общината на фирмите изпълнителки по договорите за пътно поддържане. Това е тайната клауза от контрактите, която организаторите на протеста срещу дупките Кирил Георгиев и Валентин Стоянов пратили на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов преди около месец. Според тях с така написания текст се създават предпоставки за много злоупотреби. „Самият факт, че договорите са рамкови, а за всяка конкретна задача се пише възлагателно писмо, не предполага в началото на годината да може да се определи сума, върху която да се начислят авансите. Това поражда въпроси как са определяни тези суми", каза Георгиев.

По думите му имало 2 възможни хипотези. Първата предполагала да се изчисли предполагаем разход на база изхарченото през предишни години и от него да се определи 30% аванс. Ако е така, обаче не трябва ли разходите да падат, след като ежегодно се правят ремонти, пита Кирил Георгиев. Според него причината това да не се получава е фактът, че гаранцията, която се дава на кърпежите, е само 12 месеца. Така фирмите не си давали много зор, а пълнели дупките само толкова, че да издържат до следващата година и да им се възложат пак за поправка.

Другата хипотеза била още по-притеснителна. Тя предполагала сумата на аванса да се определя директно според нуждите на изпълнителите. Те заявявали пред администрацията колко пари им трябват, а общинарите им отпускали сумите. Георгиев коментира, че и от Икономическа полиция, с които вчера имаха среща, също не могли да дадат отговор на въпроса каква е базата за изчислявнето на този аванс. Той и съмишленикът му вчера се срещнаха с органите на реда, за да разговарят по темата. От тук нататък се очаквало прокуратурата да се самосезира, за да се разследва случаят по-задълбочено. Те от своя страна можели да изискат проверка от Сметната палата и Държавния финансов контрол, които да изяснят как са определяни авансите и има ли нарушения. Георгиев добави, че с полицаите са коментирани и други въпроси, но заради следствената тайна засега нямало да разкрие какви.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (138):
08.02.2011 Двуметров кратер зейна на ул. "Стефан Стамболов"
04.12.2010 Само 2 млн. лв. за кърпене на дупки във Варна догодина
18.11.2010 Нови тънки настилки спасяват пътищата от дупки
16.11.2010 Община Варна отрязала фирмите за дупките
02.11.2010 Кърпят 22 дка дупки във Варна преди зимата
27.10.2010 Три пъти повече дала общината за пълнене на улични дупки през 2010-а
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).