Общината спасява маломерни паралелки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:51 / 01.12.2011
1617
Постоянната комисия "Наука и образование" проведе първото си заседание след създаването на новия Общински съвет. По предложение на кмета Кирил Йорданов бяха разгледани промените в бюджетите на 5 училища, където има маломерни паралелки. За да съществуват, е необходимо общината да предостави допълнителни средства, които ще компенсират недостигащия брой ученици.

В ОУ "Панайот Волов" в двете паралелки седми клас не се достига необходимият норматив от 18 ученици. Децата са с 5 по-малко. Затова ръководството на училището съгласно законовите нормативи и наредби подава молба Общинският съвет да реши отпускането на допълнителни средства за дофинансиране на учебния процес. Необходимата сума е 1175 лв. за учебната 2011/2012 г. Съветниците единодушно решиха да се осигурят необходимите пари, за да не се закриват паралелки.

По същия начин се дофинансират за тази учебна година и други учебни заведения в общината. ОУ "Христо Смирненски" в с. Тополи се подпомага финансово с необходимата сума за 5 деца. Тя е също 1175 лева. Дофинансира се и ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Константиново, където има слята паралелка първи - трети клас с 19 ученици и друга - за втори - четвърти клас с 16 деца. Третата слята паралелка е за пети - седми клас, където има само 11 ученици. В училището има и една маломерна паралелка с 10 ученици. Допълнителните средства единодушно бяха отпуснати от общинския бюджет. С 37 600 лева се осигурява нормално обучение на децата в село Константиново. В СОУ "Елин Пелин" в профил "Хореография" единайсетокласниците са 17. За класа общината дава 430 лева. Оздравителното училище "Д-р Никола Димитров" също работи с по-малък брой деца. За учебното заведение съветниците гласуваха 64 710 лева. Необходимото дофинансиране до края на календарната година е 41 475 лв., а общата сума за цялата учебна година е 103 915 лв.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).