Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината строи ново крило на Етнографския музей
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 11.02.2009Коментари (0)943
© varna-bg.com
500 000 лева са предвидени в бюджета на функция "Култура" за 2009 г. за изграждането на ново крило към Етнографския музей в града. Това заяви шефът на общинската дирекция "Култура и духовно развитие" Румен Серафимов. Други 100 хил. лв. трябва да покрият разходите за "спасителни" реставрационни и консервационни дейности по Римските терми във Варна. Общината е изготвила проект за цялостна реставрация и облагородяване на пространството на старите римски бани в града, поясни директорът на културната дирекция. Проектът е към Министерството на културата и предвижда покриване на територията на целите Римски терми, добави Серафимов.

Минимум с 20%, в сравнение с предходната година, ще бъде орязан бюджетът на функция "Култура" за 2009 г., стана ясно още от изказването на общинския шеф. Той припомни, че за изминалата 2008 г. неговата дирекция е получила 2 700 000 лв. "Махнете 20% от тази сума и ще разберете, колко най-много ще бъде бюджетът за култура през тази година", коментира Серафимов. Той смята, че икономиите ще се компенсират за сметка на капиталовите разходи. Орязването на бюджета няма да доведе до промяна в културната програма на общината за 2009 г. Всички планувани мероприятия ще се състоят, коментира културният директор. Сумите за някои фестивали са сведени до минимум, като тази година ще наблегнем особено на търсенето на повече спонсори, добави Серафимов.

300 хил. лв. от средствата, предвидени за капиталови разходи в бюджета на функция "Култура" за 2009 г., са предназначени за облагородяването и модернизацията на пространството на Аладжа манастир, поясни Румен Серафимов. Проектът за цялостното обновяване на манастира включва изграждането на специално осветление, озвучване, облагородяване на алеи. В него се предвижда и изграждането на специална сцена и места за зрители, които ще осигурят възможността за изнасянето на спектакли и концерти на територията на скалната обител.

100 хил. лв. от общинските пари за култура през настоящата година ще отидат за проектирането на музей на съвременното изкуство във Варна. Той ще се разполага в пространството под паметника на българо-съветската дружба в района на сп. "Почивка". Самата визия и архитектура на залите под паметника са изключително подходящи за изграждането на музей на съвременното изкуство, коментира Румен Серафимов. Подобна институция към момента няма никъде в България, добави той.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: