Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината внедрява "умните" лампи на лизинг
Автор: Екип Varna24.bg 10:24 / 21.11.2008Коментари (0)681
Внедряването на системата за автоматизираното управление на уличното осветление на Варна най-вероятно ще стартира с кредит. Това стана ясно на национален семинар "Управление на уличното осветление", чийто домакин е Технически университет. "Идеята към момента е първоначалното финансиране да бъде осигурено чрез лизингова форма", призна зам.-кметът по финансовите въпроси доц. Борислав Борисов преди откриването на форума. "При настоящата ситуация на криза ще трябва внимателно да се прецизира бюджетът за 2009 г., но реализацията на проекта може да започне още от началото на следващата година, след съответното решение на Общинския съвет за вземането на кредит", посочи зам.-кметът. "През последните няколко месеца усилия ни бяха насочени да търсим подходящо финансиране на проекта. Имаше такова по оперативна програма "Регионално развитие", в мярката за градските центрове. Там обаче се оказа, че се цели комплексно развитие на дадена територия, а не само на един елемент, какъвто е осветлението", обясни Борисов.

"Прочуват се възможности за привличане на средства и по европейска програма "Джесика", която финансира проекти с пълна или частична възвръщаемост, какъвто е този с уличното осветление", каза още зам.-кметът. По думите му обаче, тази програма ще заработи най-рано след година.

Проектът за системата беше възложен на специалисти от Техническия университет. Лабораторията за автоматизираното управление е готова от преди повече от година. За да заработи системата, обаче е необходимо и модернизиране на самите лампи по улиците. За това са нужни общо 16 милиона лева. С въвеждането на "умните" лампи ще се спестят над 3 млн. лв. само от подръжката на осветлението. Между 1,50 и 2 лева струва в момента на общината проверката на всяка лампа дали е изгоряла. Новата система ще замени изцяло фирмите, които поддържат уличното осветление.

1 млн. светодиодни лампи ще бъдат предоставени безвъзмездно на семейства с ограничени финансови възможности в рамките на проект "Светодиодна светлина за бита", който се подготвя от Националния комитет по осветление в България. Това заяви във Варна председателят на комитета Радослав Кючуков по време на форума.

Тъй като лампите, раздадени преди 10 г. на социално слаби семейства по предходния проект на организацията -"Енергоспестяващи лампи срещу бедността", вече са изгорели, ще се разработи нов проект за широко въвеждане на светодиодното осветление в бита.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: