Общините от областта затъват в боклук

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 08.06.2009
641
Общините от Варненска област може и да затънат в боклук в разгара на лятото. Причината е приетият през миналата седмица план на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) коя община къде ще изхвърля битовата си смет след затварянето на регионалните депа. Те пък прекратяват приемането на боклук след 16 юни, съгласно споразумението ни с Европейския съюз. Кметовете на местните общини обаче очакваха МОСВ да даде отсрочка за депото в Провадия до изграждането на новото, пак там. Всички останаха крайно изненадани, че след средата на месеца ще е необходимо да возят боклука си чак до Шумен. Нито една от общините обаче няма заложени допълнителни средства в бюджета си за извозване до определеното от екоминистерството депо. Не са и правени сметки с колко новата дестинация ще повиши разходите за извозване на отпадъците.

Въпреки надеждите на кметовете, че ще могат да заобиколят решението, това едва ли ще стане. Отсрочка веднъж е давана през 2005 г., когато е бил първоначалният срок за затварянето на депата, които не отговарят на еконормите. Новото регионално сметище, което се подготвя в Провадия, също едва ли ще стане реалност в близите няколко години, защото е едва на етап предварителен проект. В момента се извършват оценките за въздействие върху околната среда и тази за съвместимост.

Стреснати от реалната опасност да затънат в боклук в разгара на лятото кметовете се събират през тази седмица да оценят ситуацията и да набележат конкретни действия.

Според градоначалника на Провадия Георги Янев, към момента няма как да се принудят общините да извозват отпадъка си в Шумен, независимо от опасността от екосанкции. По думите му, кметовете не са предупредени, че депото в Провадия се затваря и затова са и неподготвени. „Както ние не знаем, че трябва да возим боклуците в Шумен, така и те може да не са информирани. Ако не искат да приемат отпадъка, какво да правим, да го трупаме на входа на Варна ли", попита провадийският градоначалник.

Силно изненадан от решението на екоминистерството остана и кметът на Дългопол Светльо Якимов. Според него, ще се наложи прекрояване на общинските бюджети, за да се намерят допълнителните средства за сметоизвозването. Той добави, че е имал опасения, че може да се получи този неприятен обрат. Скептичен, че екоминистерството може да приеме такова решение е кметът на Аврен Красимир Тодоров. Той заяви, че неговата община ще продължи да извозва боклука до все още действащото депо. Най-леко новата регулация ще се отрази именно на Провадия, защото според сметките на екоминистерството боклукът от там ще пътува само 54 км. Повече от 100 км ще трябва да се разнася пък сметта на Долни чифлик. От средата на месеца пък депото във Въглен ще трябва да обработва и сметта на Бяла.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).