Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общинската икономика – през ликвидация към унищожение
Автор: Екип Varna24.bg 13:02 / 24.04.2013Коментари (0)793
© Народно дело
Дали продължаващото вече повече от 3 години управление на ГЕРБ във Варна ще доведе общинската икономика до пълна ликвидация? Това е един от въпросите, които си задават следящите процесите в общината.

Общинската фирма "Ученическо и столово хранене" е поредното дружество, което е тикано към ликвидация от кръгове в община Варна, които са били близки до вече бившия кмет на ГЕРБ. Този извод се налага от само себе си, защото макар бившият кмет Кирил Йорданов вече да не командва администрацията, създадена от самия него, верните му служители продължават тенденцията да се ликвидират печеливши общински търговски дружества. Почеркът при очертаващата се ликвидация на фирмата, която храни малките варненчета в детските градини, е същият, който беше приложен и за останалите фирми. "Общинска охранителна фирма" беше обявена в ликвидация и изгуби клиентите си. На нейно място трябваше да се появи предприятие, подчинено на кмета, което да пази общинските обекти, но засега не се чува то да е заработило. Преобразуването на станалото скандално с опита си да въведе синя зона дружество "Паркинги и гаражи" в част от администрацията беше прието първоначално с ентусиазъм. Сега обаче става ясно, че новото звено, подчинено на кмета, в крайна сметка има само ръководство, а как ще се събират парите от общинските паркинги, тепърва ще се мисли. На мястото на губещото дружество "Жилфонд" трябваше да се появи екип, който да прави малки и спешни ремонти из града. Такъв няма, а и как ще работи той при положение, че има определени с конкурс за обществена поръчка частни фирми за поддръжка на общинската инфраструктура, изобщо не е ясно.

По същия начин общинската фирма "Стопанска и спомагателна дейност", която зареждаше с храна млечните кухни и яслите, беше превърната в предприятие. Най-фрапиращото в случая беше, че фирмата беше на печалба и въпреки това беше ликвидирана. Там обаче има такива проблеми с прехвърлянето на собствеността, че самият зам.-кмет Калинка Попстефанова нарече цялата операция "горчив опит". Странно, въпреки тази констатация, именно тя е тази, която движи повторението на схемата с "Ученическо и столово хранене".

Че фирмата, хранеща детските градини, ще бъде ликвидирана като тази, която хранеше децата в яслите, потвърди временният кмет Христо Бозов. По негови думи, с "преобразуването" няма да се бърза, но пък от друга страна то се очаква да стане още следващата седмица, когато общинският съвет се събира на заседание. Тогава ще се гласува преназначаването на 165 кухненски работници от фирмата в детските градини. На практика това означава "Ученическо и столово хранене" да бъде лишено от персонал, което е ясен знак, че и то тръгва към ликвидация.

Какъв е смисълът? Целите са две - от една страна, когато работодател е общината, политическата сила, която е на власт, ще може да назначава "свои хора" в съответните звена. При положение, че безработицата във Варна става все по-сериозен проблем, този фактор никак не е за подценяване. От друга страна, кой да храни децата в градините вече изглежда ще решават директорите им. В тази ситуация се отваря сериозно поле за натиск да се избират фирми, които не са случайни.

Схемата за прехвърлянето на дейността на общинските фирми към администрацията беше дело на Кирил Йорданов. В негово отсъствие тя се прилага от тези, които крепяха властта му в последните години - верните му чиновници, ГЕРБ и съюзниците им в общинския съвет. За съжаление гражданите, които след масовите протести през февруари и март получиха право да контролират местната власт пряко, си затварят очите за случващото се. Дали тази им реакция е защото не разбират какво става, или защото някой ги спира да се набъркват в този процес, могат само те да кажат.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: