Общински хайки търсят изчезнали паметници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:26 / 05.01.2011
800
Служители на общинска дирекция "Обществен ред и контрол" ще тръгнат по следите на нарушители заради изчезнали паметни плочи на опълченци и дейци във Варна. По дирите ще ги прати дирекцията по култура към общината. Проблемът е, че поставени преди години паметни плочи на къщи и учреждения са изчезнали. В някои от случаите плочите се намирали на стари къщи, които са били съборени, и на тяхно място са изникнали нови кооперации. Паметните плочи обаче не са били възстановени при новия градеж. За изчезналите и поруганите паметници има специална наредба, която предвижда наказания за нарушителите.

За изчезнали паметни плочи алармира Шанко Апостолов. Подобно писмо той депозирал и до началника на отдел "Култура" към община Варна още през май м.г. Отговор обаче и досега не е получил. Апостолов посочва 6 поругани или изчезнали паметници, като назовава точните им места.

Проверка показа, че наистина голяма част от плочите са изчезнали, а други не се стопанисват правилно. Преди години на ул. "Г. Бенковски" 84 на стара къща се е намирала паметната плоча на опълченеца Найден Колев Иванов. В момента на мястото е изградена нова кооперация, а от плочата няма и помен. Същата е и ситуацията с ул. "Опълченска" 20. Изчезнала е и стaрата къща, а с нея и паметникът на четника от Хвърковата чета на Бенковски Илия Мухлев.

Със същата съдба са още две паметни плочи в града. Едната, на опълченеца Георги Минков, се е намирала на сградата на хотел "Черно море" откъм бул. "Княз Борис I". Следващата, на българските музикални дейци - братята Асен и Найден Найденови, била на бул. "Осми приморски полк".

Апостолов алармира и за два нестопанисвани паметника. На ул. "Панагюрище" 5 се намира детска площадка, в която на малка колонка стои паметен знак, обозначаващ мястото на къщата, в която е живял Йонас Басановичюс, литовски учен, политик, заслужил деятел на медицинското дело в България. Към плочата обаче няма подход. Тя се намира зад метална oграда до кошче за боклук, а по целия тротоар са паркирани леки коли. Апостолов предлага паметникът да бъде отделен в кът, който да се поддържа и да е достъпен за туристи.

Следващата неподдържана плоча се намира на къща в центъра на града. Става въпрос за бул. "Княз Борис I" 60. В тази къща е творил поетът Николай Лилиев. Надписът на паметника е изтрит и вече трудно се разчита.

Мария Кънчева от общинската дирекция по култура обясни, че е запозната със случая. Сигналът за изчезналите паметни плочи ще бъде предаден на специалистите от дирекция "Обществен контрол" и ще се обсъди на заседание на експертния съвет за паметниците, което ще се проведе в средата на месеца.

Съгласно наредбата нарушителите трябва да възстановят липсващите паметни плочи. Ако това не бъде направено, ще трябва да се плати сумата за поставянето на нова плоча. Разходите са в рамките на 700 лв.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).