Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общински хайки търсят изчезнали паметници
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 05.01.2011Коментари (0)800
© Varna24.bg
Служители на общинска дирекция "Обществен ред и контрол" ще тръгнат по следите на нарушители заради изчезнали паметни плочи на опълченци и дейци във Варна. По дирите ще ги прати дирекцията по култура към общината. Проблемът е, че поставени преди години паметни плочи на къщи и учреждения са изчезнали. В някои от случаите плочите се намирали на стари къщи, които са били съборени, и на тяхно място са изникнали нови кооперации. Паметните плочи обаче не са били възстановени при новия градеж. За изчезналите и поруганите паметници има специална наредба, която предвижда наказания за нарушителите.

За изчезнали паметни плочи алармира Шанко Апостолов. Подобно писмо той депозирал и до началника на отдел "Култура" към община Варна още през май м.г. Отговор обаче и досега не е получил. Апостолов посочва 6 поругани или изчезнали паметници, като назовава точните им места.

Проверка показа, че наистина голяма част от плочите са изчезнали, а други не се стопанисват правилно. Преди години на ул. "Г. Бенковски" 84 на стара къща се е намирала паметната плоча на опълченеца Найден Колев Иванов. В момента на мястото е изградена нова кооперация, а от плочата няма и помен. Същата е и ситуацията с ул. "Опълченска" 20. Изчезнала е и стaрата къща, а с нея и паметникът на четника от Хвърковата чета на Бенковски Илия Мухлев.

Със същата съдба са още две паметни плочи в града. Едната, на опълченеца Георги Минков, се е намирала на сградата на хотел "Черно море" откъм бул. "Княз Борис I". Следващата, на българските музикални дейци - братята Асен и Найден Найденови, била на бул. "Осми приморски полк".

Апостолов алармира и за два нестопанисвани паметника. На ул. "Панагюрище" 5 се намира детска площадка, в която на малка колонка стои паметен знак, обозначаващ мястото на къщата, в която е живял Йонас Басановичюс, литовски учен, политик, заслужил деятел на медицинското дело в България. Към плочата обаче няма подход. Тя се намира зад метална oграда до кошче за боклук, а по целия тротоар са паркирани леки коли. Апостолов предлага паметникът да бъде отделен в кът, който да се поддържа и да е достъпен за туристи.

Следващата неподдържана плоча се намира на къща в центъра на града. Става въпрос за бул. "Княз Борис I" 60. В тази къща е творил поетът Николай Лилиев. Надписът на паметника е изтрит и вече трудно се разчита.

Мария Кънчева от общинската дирекция по култура обясни, че е запозната със случая. Сигналът за изчезналите паметни плочи ще бъде предаден на специалистите от дирекция "Обществен контрол" и ще се обсъди на заседание на експертния съвет за паметниците, което ще се проведе в средата на месеца.

Съгласно наредбата нарушителите трябва да възстановят липсващите паметни плочи. Ако това не бъде направено, ще трябва да се плати сумата за поставянето на нова плоча. Разходите са в рамките на 700 лв.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Софка заминава
15:40 / 21.09.2024
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: