Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общински шеф работи във фирма на дъщеря си
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 12.03.2009Коментари (0)1843
Началникът на дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране" в община Варна арх. Лиляна Куцарова работи в условията на конфликт на интереси. За това сигнализира читател на "Позвънете Новини". Проверка на вестника показа, че дъщерята на общинския шеф - Искра Николаева, е едноличен собственик на фирма за проектиране "Лагис". На интернет страницата на архитектурното бюро дори е посочено, че Куцарова е част от екипа му. По думите на Николаева, услугите на майка си тя ползвала винаги когато имала нужда от консултация. Дъщерята заяви обаче, че отношенията им не са регламентирани с трудов или граждански договор. Според Николаева не можело да става въпрос за конфликт, дори и при изпълнение на общински поръчки.

В попълнената през миналата година и публикувана на сайта на общината декларация за липса на конфликт на интереси Куцарова отбелязва, че не влиза в такива по нито една от посочените графи. В документа изрично се изисква да се посочат всички свързани с нея лица, които имат търговски и финансов интерес, рефлектиращ върху неговата работа. В тази графа Куцарова собственоръчно е попълнила, че такива няма. Съгласно Наказателния кодекс за деклариране на данни с невярно съдържание се рискува затвор до три години и парична санкция.

Прекият началник на Куцарова, зам.-кметът по инфраструктурата арх. Венелин Жечев посочи, че Куцарова не подписва документи. Ако е посочила в декларацията дейността на фирмата на дъщеря си и ако свързаното лице не поема общински поръчки, според юристите не предствлявало проблем държавният служител принципно да заема длъжността, добави зам.-кметът. "Лагис" ЕООД обаче през миналата година работи по общинска поръчка, когато подписва договор за проектирането на новата онкологична болница в "Аспарухово". Там възложител е именно общината.

"Не съм участвала в конкурса по избор на фирмата, която ще работи по проекта за онкоболницата". Така арх. Куцарова коментира за "Позвънете Новини" факта, че наследницата й работи по общинска поръчка.

Тя посочи, че компанията на дъщеря й дори не се е явявала на този конкурс. Фирмата й била поканена да направи проекта от избрания от общината строител, поясни общинският началник. Куцарова отрече да работи в условията на конфликт на интереси. Такива липсвали, допълни тя, защото не участва в одобряващи органи, както и няма право да подписва разрешителни за строеж.

От създаването си до момента проектантското бюро е работило за около 30 големи обекта във Варна. Повечето са жилищни кооперации, но сред тях има и по-различни проекти - като - Мол Варна, Гранд мол и жилищния комплекс в центъра на Варна - "Оркид Гардънс". В коментарите на архитектите не бе пропуснат и фактът, че синът на арх. Жечев също е съсобственик на архитектурна фирма. Зам.-кметът уточни, че в своята декларация изрично е отбелязал този конфликт на интереси. "Това не е изолиран случай. Ако системата не позволяваше на колегите архитекти да набират работа, заемайки административна длъжност, никой можещ архитект не би работил в администрацията", каза за "Позвънете Новини" председателят на варненската секция на Съюза на архитектите Димитър Стефанов. В случай че тази практика трябва да се промени е необходимо или да се завиши значително заплащането на труда на тези служители, или да им се позволи да работят и на частно. По този начин те ще носят публична отговорност за действията си, смята арх. Стефанов. Въпреки това Стефанов не отрече, че нивото на административното обслужване е ужасно. Прецедент е да бъде спазен законоустановеният срок за разглеждане и приемане на проекти. Според него, е необходимо да се промени напълно системата, по която работи администрацията и да се поставят всички граждани в равноправно положение.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: