Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общински съветници готвели скандални заменки
Автор: Екип Varna24.bg 11:52 / 02.08.2010Коментари (0)2881
© Varna24.bg
Дни след края на последната общинска сесия съветници и наблюдатели продължават да обсъждат едно от скандалните й решения, което на практика връща в употреба прословутите заменки, но под нова форма.

Става въпрос за одобрената с гласовете на новите общинари - ГЕРБ и съюзниците им - сделка за седем апетитни общински имота, които уж ще бъдат продадени с публично обявен конкурс. Поставените условия пред потенциалните участници обаче са такива, че по-всичко личи, че са правени като по калъп за точно определен кандидат. Първото, от купувача се иска да има оборот за последните 3 години не по-малък 15 милиона лева и дълготрайни материални за 8,5 милиона лева.

По-фрапиращо е обаче условието, че седемте имота трябва да бъдат платени не с пари, а с вече изградени обекти на територията на общината, като при това за тях също има определени условия какви да бъдат. Според източници на в. "Народно дело" те ще бъдат в сграда, която беше построена по време на кризата и в момента стои празна и трупа загуби на собственика.

Още на сесията общинският съветник от БСП Пламен Начков заяви, че на практика това си е заменка. Макар и формално тя да е обявена като продажба, от нея няма да постъпят пари в отънелия местен бюджет. "Единственото, което липсва, е да напишем коя е фирмата, която ще вземе седемте общински имота", заяви на сесията Пламен Начков. Въпреки неговите доводи мнозинството около ГЕРБ прие решението.

Това доведе до реакция и от дясно ориентирани наблюдатели, в частност бившия общински съветник и експерт по местната власт Веселена Савова. "Безпрецедентното гласуване на разпоредителни сделки вкупом дава новия принос на ГЕРБ в порочните практики на този Общински съвет. Казвам ГЕРБ, защото именно те са лицето на настоящото управление. А зад гърба им доволно се усмихва ДПС", пише тя в коментар за интернет сайт. Очаква се в следващите дни реакциите спрямо сделката да продължат, включително и в комисиите на съвета, които подготвят новата общинска сесия на 11 август, на която трябва да се гласува актуализация на местния бюджет.

"Народно дело" също подготвя разследване за сделката и кой стои зад нея. Възможно е и прокуратурата да се самосезира и да направи проверка за този пладнешки грабеж. На първо място сделката очевидно е нецелесъобразна за общината, но при внимателен прочит най-вероятно там ще се открият и закононарушения.

При всички случаи зловонието на този Общински съвет вече се носи из града. Само месец след като насилствено беше свален от поста председател на ОбС Борислав Гуцанов, се отприщи вълна от скандални предложения и решения. Най-фрапиращата лансирана заменка е на 10 дка от Морската градина за част от сградата на пощата. Засега обществената реакция стопира сделка, но се оказва, че покрай шума за нея и шуробадажашките назначения новите общинари са пробутали седемте имота.

Припомняме, че едно от първите действия на Гуцанов, когато оглави ОбС, беше да стопира заменките с общинска собственост. Сега тази практика се завръща с пълна сила, а ощетените ще бъдат варненци. И то в момент, в който градската управа вече си брои стотинките.

Изпитание и за областния

Взетото решение за маскираната като продажба заменка по принцип може да бъде осуетена от областния управител Данчо Симеонов. Негово е правото да върне в Общинския съвет процедурата, но има големи съмнения, че това ще се случи. На първо място те произтичат от това, че той може да спре решение на Общинския съвет само по законосъобразност, а не по целесъобразност. Това му дава право да си затвори очите пред заменката, която формално е обявена като продажба. Отделно от това се предполага, че принадлежността на Симеонов към ГЕРБ също ще изиграе роля в казуса. Според общински съветници прокарването на сделката за седемте общински имота е под опеката на висшето ръководство в местната власт. Изгода от нея щяла да има фирма, която от дълги години работи с общината.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: