Обсъждаха приватизацията на варненските ДКЦ-та

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:41 / 04.03.2010
763
Идеята за приватизация на някои от общинските ДКЦ-та във Варна бе изказана днес на разширено заседание на постоянната комисия по „Здравеопазване" към Общинския съвет. В присъствието на управителите на шесте общински ДКЦ-та, както и на зам.-министъра на здравеопазването доц.Тодорка Костадинова, бе представен анализ на икономическата ефективност на центровете за 2009 година.

Най-високите разходи на ДКЦ-тата са за заплати и осигуровки - около 50-60%. Най-рентабилни са били ДКЦ-4 /в бившата Окръжна болница/ и ДКЦ-1 /бившата Градска болница/ и ДКЦ-5, а с най-неефективни ДКЦ-3 във кв.Владислав Варненчик и ДКЦ-Чайка.

Ако се стигне до приватизация, трябва да останат поне две общински ДКЦ-та, за да може да се провеждат в тях общинските програми. Това ще са центровете с най-добри показатели, засега с такива са ДКЦ-4, ДКЦ-1 и ДКЦ-5, каза зам.-кметът на община Варна доц. Христо Бозов.

„Резултатите на общинските ДКЦ-та във Варна са нормални за тази ситуация, но е нужно да се направи проучване и за пациентите - за техните потребности и удовлетвореността им", каза зам.-министърът на здравеопазването доц.Тодорка Костадинова. ДКЦ-тата обслужват около 40% от населението на Варна, в конкуренцията на Университетската болница „Св.Марина", която е на държавно финансиране и на частното ДКЦ"Еквита", както и на останалите 71 центъра за извънболнична медицинска помощ.

Източник: радио Варна

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).