Обучават момичета в неравностойно положение за пълноценен старт в живота

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:03 / 17.12.2008
616
Във варненската Асоциация "Да съхраним жената" вече трети месец обучават момичета в неравностойно положение от средните училища за пълноценен старт в живота.

Инициативата е в изпълнение на програма на община Варна за превенция на социалната им изолация, а ръководител на проекта е г-жа Елена Патронова, съобщи председателката на асоциацията г-жа Йорданка Ненчева.

С участието на психолог бяха осъществени групови и индивидуални интервюта с над 232 девойки за получаване на персонална информация за тях и за разкриване на интересите и предпочитанията им. Поради спецификата на работа с млади хора, екипът на програмата проведе обучителен семинар и дискусия. В навечерието на Деня на народните будители беше проведена среща с директорите на седем средни училища. Те поставиха на обсъждане въпроси за липсата на пълноценна семейна среда за немалка част от учениците. Прекъсната е емоционалната близост с единия или двамата родители. Младите хора, в частност девойките, са несигурни за бъдещата си учебна, професионална, трудова и личностна реализация. В тази насока те се нуждаят от социална и психологическа подкрепа. Директорите отбелязаха, че работата на Асоциацията "Да съхраним жената" по изпълнение на социалната програма на общината с девойките в неравностойно положение е необходима и я подкрепят.
Г-жа Ненчева подчерта, че девойките в социалнослабо положение получават подкрепа за професионално обучение, подготовка за живота, умения за самопомощ и семейно възпитание, както и познания за старт в частния бизнес, умения в бизнескомуникации, как трябва да се представят пред работодатели и практически знания по моден дизайн, кулинария, фотографство и фоторепортерство и рисунка върху стъкло.

В тази насока особено полезни се оказаха срещите с бизнесдамите, които обещаха да подкрепят завършващите абитуриентки, като обикновено им осигуряват официалните тоалети. Споделеното от дейността във фирмите на бизнесдамите се оказа ценна помощ в избора на професия на девойките и бъдещата им реализация. Всички бизнесдами са и съпруги и майки, което стимулира младите хора да получат и модел за бъдещия им семеен живот. Г-жа Ненчева определи и жените в асоциацията за предприемачи с мисия, като освен внимание и грижа, дават и материална подкрепа на девойките в неравностойно положение. Така заниманията в асоциацията ще бъде полезен урок и незабравимо усещане за девойките, каза още г-жа Ненчева.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).