Обучението на доброволците за борба с бедствията тръгва най-рано август

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:28 / 22.06.2009
606
Обучението на доброволците за борба с бедствията и авариите ще започне най-рано в средата на август, съобщи Веселин Николов, шеф на общинската дирекция "Отбранително планиране и сигурност на информацията". По думите му към обявените преди време от Министерството на извънредните ситуации двама обучители наскоро са били посочени още четирима. Освен специалистите от "Гражданска защита" за подготовката на отряда ще се ангажират и експертът по сигурност и отбрана доц. д-р Евгени Гавраилов от ВСУ "Черноризец храбър", Енчо Костов - доктор по право, както и инженер по противопожарна техника и безопасност и медицински специалист.

Така и не е ясно обаче кой ще плати за труда им. От държавата се ангажирали да платят само на доброволците, които ще бъдат подготвяни, но не за всички планирани 45 учебни часа, а само за 22. За да изясни възникналите казуси, община Варна вече готви запитване до министерството на Емел Етем. Отговорът обаче най-вероятно ще дойде след парламентарните избори, коментира Николов. Той поясни още, че на 7 юли ще бъдат отворени офертите на фирмите, които участват в конкурсната процедура за избор на застраховател на доброволците.

До момента отрядът наброява 66 души, като 10 от тях са жени. Други 5 - 6 души са подали молби да бъдат включени в екипа, но кандидатурите им още не са утвърдени от МИС. Николов припомни, че помощта на доброволците ще се ползва само в случаите, когато кметът обяви бедствено положение.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).