Обвиниха варненски прокурор в самоуправство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:24 / 18.04.2010
1462
ато по образувано досъдебно производство от склад в село Крумово са иззети 1800 тона слънчогледово семе, което после бързо е върнато, но не на законовия собственик, а на трето лице. Скандалната информация бе изнесена от Йордан Бахчеванов, представител на фирма „Мото медия" ЕООД, която претендира да е законовият собственик на слънчогледа.

По този повод във Варна бе дадена пресконференция, на която присъстваха двама адвокати, управител на базата „Агро резерв" в Крумово и представител на друга фирма („Фърст корифи" АД), от която „Мото медия" е купила стоката. Настоящият случай е типичен пример как може да се присвои имущество на значителна стойност чрез използването на законов властови ресурс, когато той е даден за употреба на неподходящи лица, заявиха от „Мото медия".

От изнесената информация стана ясно, че на 15 декември м.г. в столицата „Мото медия" ЕООД сключва договор с „Фърст корифи" АД за покупко-продажба на добруджански слънчоглед, който се намира в база на „Агро резерв" в с. Крумово, община Аксаково. След сключване на нотариално заверена спогодба (на 11 февруари т.г.) „Фърст корифи" се задължава да предаде стоката до 28 февруари, но това не става и през март Ботевградският районен съд издава изпълнителен лист в полза на купувача.

На 9 април обаче в складовете на „Агро резерв" ООД са извършени действия по претърсване и изземване по образувано досъдебно производство по описа на ОД на МВР - Варна. Вследствие на това слънчогледът е оставен за съхранение като веществено доказателство. От „Мото медия" разбират за съществуващ спор между техния доставчик и фирма „Кремер" ЕООД. По жалба на „Кремер" срещу „Фърст корифи" в София е образувано досъдебно производство, което обаче приключва с мнение, че няма престъпление, а гражданско-правен спор.

Вместо да обжалват, казва Йордан Бахчеванов, представителите на „Кремер" намират във Варна подходящ прокурор, който да им свърши работа - Силвиян Иванов. „Мото медия" подава жалба до Окръжна прокуратура във Варна, в която иска връщане на вещественото доказателство, като завежда и установителен иск в Софийския градски съд срещу фирма „Кремер", имаща претенции върху стоката единствено и само пред прокурора.

Действията и усилията на варненския прокурор според „Мото медия" не са насочени към разкриване на обективната истина, а единствено към това да предаде тяхната собственост на „Кремер" ЕООД. Първят ден прокурорът прикрепил стоката като доказателство по делото, а на втория ден той я върнал, но на жалбоподателите, игнорирайки доказателствата за собственост на „Мото медия". НПК е категоричен, че веществените доказателства се връщат на правоимащите, а не на жалбоподателите, категорични са адвокатите на фирмата.

По информация на инж. Петър Петров, управител на „Агро резерв", слънчогледът е бил отклонен от „Кремер", когато цената му се вдигнала около два пъти в сравнение с миналата година. В момента 1800-те тона слънчогледови семки са под полицейска охрана, а отговорът на исковата молба на „Мото медия" срещу „Кремер" се очаква от Софийския градски съд до идната сряда, 21 април.

Справка показа, че през годините прокурорът Силвиян Иванов е замесван в редица скандали и е уволняван дисциплинарно от Районната прокуратура през 2007. Негов защитник тогава е бил настоящият народен представител и ръководител на ГЕРБ - Варна, Павел Димитров.

Източник: dnesplus.com


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).