Обявиха конкурс за работодатели, подкрепящи майки-кърмачки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:57 / 01.08.2008
784
Националният комитет по кърмене обявява конкурс за работодателите в подкрепа на кърмещите майки. Майките могат да номинират работодателите на интернет страницата на комитета. Това съобщи на пресконференция по повод Световната седмица на кърменето д-р Анета Попиванова заместник-председател на Националния комитет по кърмене.

"Кърмене и работа са две несъвместими понятия в съзнанието на повечето хора. Една от причините, които жените изтъкват за прекратяване на кърменето е, че трябва да се върнат на работа, независимо, че в България жените получават най-дълъг период за платен отпуск по майчинство", посочи д-р Попиванова. Тя каза още, че повечето от жените не се възползват от 2-часовия платен отпуск в рамките на работния ден, за да кърмят детето си.

"Работодателите имат място в подкрепата на майката за кърмене. За всеки един долар разходван в подкрепа на програми за кърмене, работодателите печелят три долара", посочи д-р Попиванова. Според проучване на Американския институт за обществено здраве - три пъти повече отсъствия от работа имат родителите, чиито деца се хранят с изкуствено мляко. 3,6 билиона долара разходват осигурителните компании за лечение на заболявания на деца, които могат да бъдат предотвратени с кърмене. Компаниите, които въвеждат програми за кърмене имат по-малко текучество на кадри. Работодателите губят 2 000 часа годишно - отсъствие на родители, чиито деца не са кърмени. Тези часове биха могли да се предотвратят, ако децата са кърмени.

Според анкетно проучване в Интернет на Ла Лече Лига - България, представено от лидера на лигата Таня Русева 98% от майките не са имали подкрепа на семейството си, за да започнат да кърмят. 69% от майките не са получили информация от педиатъра си или друго медицинско лице. Според друга анкета, реализирана от лигата 51% от хората нямат представа, че майките имат право на този отпуск за кърмене в рамките на работния ден, а над 40% не са се възползвали от това право по различни причини.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).