Обжалват присъди за тежка катастрофа на автобус, причинила смъртта на момиче

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:27 / 11.03.2011
930
Варненският апелативен съд разгледа днес на свое заседание жалбите на Мариян Илиев и Христо Стоянов, осъдени с ефективни присъди на първа инстанция в Шумен за тежката катастрофа през есента на 2007 година по пътя София - Варна. Тогава след сблъсък между автобус на "Груп плюс" и аварирал влекач на място загина момиче от Варна, пътувала на предните седалки в автобуса и тежко, със сериозни травми пострадаха други трима пътници.

През октомври миналата година Шуменският окръжен съд призна вината на Илиев ( шофьора на автобуса) и на Стоянов ( водача на авариралия влекач ) като съпричинители да са предизвикали пътния инцидент, при който загина 22 годишната Виктория и тежко пострадаха трима от пътуващите по линията София - Варна. Мариан Илиев получи наказание 4 години "лишаване от свобода" и бе лишен за 5 години от правото да управлява МПС. Христо Стоянов е с 3 годишна ефективна присъда и 4 години без шофьорска книжка.

Пресслужбата на съда припомня, че инцидентът станал около полунощ на 16-ти срещу 17 септември 2007 година в пътна отсечка на автомагистрала "Хемус" от Шумен в посока Варна. Автобусът се движил със скорост 80 км/ч. За да избегне сблъсък с изпреварващ го автомобил, Мариян предприел маневра в дясната лента. Именно в този момент се сблъскал с натовареното ремарке на авариралия влекач "Рено Премиум", който спрял час преди това заради липсата на гориво, но без включени аварийни светлини и без светлоотразителен триъгълник. Зловещият сблъсък размазал предната дясна част на автобуса, който се врязъл в ремаркето. Разкъсан бил десният борд на автобуса - от тавана до пода. Част от седалките в предната му лява част се откъснали. Две двойки седалки изхвърчали и паднали на пътното платно. Виктория загинала на място от тежката черепно мозъчна травма. Другите трима, които са пострадали сериозно се наложила да предприемат дълго и продължително лечение на травмите.
В жалбата на шофьора на автобуса се настоява, че пътният инцидент е възникнал случайно и е редно наказанието да е по-малко по размер или условно. Според защитата на шофьора на влекача, вина за аварията и техническото състояние на тежкото возило имат неговите собственици, а не Христо Стоянов. За представителя на Апелативна прокуратура тежкият пътен инцидент е класически случай на съпричиняване на пътно транспортно произшествие. Според обвинението Шуменският окръжен съд е анализирал всички доказателства, установил е причинно-следствените връзки между действията на всеки един от двамата шофьори и е наложил минималните наказания, съобразени с безупречната до този момент професионална биография на подсъдимите.
Апелативният съд във Варна ще се произнесе с решение в законния срок.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).