Обжалват във Върховния административен съд отказът за спиране на "такса - прокопаване"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:38 / 19.04.2010
655
Жалба до Върховния административен съд, визираща определение на Административния съд във Варна, внесе адв. Константин Парчев. Причината е, че на 9 април магистратите в морския град отхвърлиха искането за спиране на действието на оспорвани от адвоката текстове от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци и такси и цени на услуги на територията на община Варна, приета с решение на Общинския съвет. Припомняме, че в резултат на тази промяна, бяха въведени такси под формата на „цени за услуга" за прокарване през имоти - общинска собственост, на електрически и телефонни кабели; водопроводи и канализации; топлопроводи и газопроводи и т.н.

Според Варненския административен съд не бяха представени доказателства, че заплащането на таксата, от страна на дружествата, опериращи в сферата на енергетиката и електронните съобщения, които представлява адв. Парчев, би навредило на жалбоподателите. В жалбата си до Върховния административен съд обаче юристът се осланя на подобен казус, решен точно от висшите магистрати.

Проблемът възникна, след като през февруари на сесия на ОбС бе определена такса за прокопаване в общински имоти, която обаче противоречи на Закона за енергетиката и Закона за електронните съобщения. Повечето от пряко засегнатите дружества се обединиха в обща жалба срещу наредбата. Варненският административен съд обаче раздели казусите. На заседанието, което визира спирането на наредбата, магистратите решиха, че тя не носи преки вреди на жалбоподателите. На друго заседание, съдът трябва да определи по същество законна или не е наредбата на Общинския съвет във Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).