Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Очакват 22,5 млн. лв. в хазната на Варна от боклука през 2013 г.
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 29.11.2012Коментари (0)548
© Varna24.bg
22,5 млн. лв. трябва да влязат догодина в местната хазна от таксата за битови отпадъци. Това сочат прогнозите на общинската администрация във връзка с изпълнението на приходите от налога. След като през март имаше предложения той да скочи почти двойно за жилищните имоти на варненци - от 1 на 1,8 промила, сега общината потвърждава ангажимента си да не вдига данъчната тежест за гражданите. Без промяна ще остане и таксата за фирмите - за тях тя ще се изчислява върху отчетната стойност на нежилищните имоти в размер на 3,9 на хиляда.

С промени в наредбата за местните данъци и такси община Варна обаче ще отговори на решението на Върховния административен съд, с което бе порязан спорният регламент за налога за битовата смет. Препъникамъкът се оказаха исканията за определяне на таксата въз основа на количеството генерирани отпадъци. От администрацията са категорични, че точното отчитане е възможно само в случаите, когато дадено домакинство е единствен ползвател на съответните съдове за смет. Този подход би могъл да се приложи само за не повече от 4% от населението на града. Останалите 96 на сто от варненци ползват групово контейнерите за битови отпадъци и няма как да се изчисли какво количество боклук генерират отделните семейства. Действащата система за сметоизвозване също не предлага алтернатива. Затова администрацията предлага да се запази досегашната методика - промил върху данъчната оценка за жилищните имоти на граждани и предприятия и върху отчетната стойност за нежилищните имоти на фирмите.

Освобождават от налог само незастроени имоти
От такса за сметосъбиране и сметоизвозване, както и за обезвреждане на битови отпадъци и депо ще могат да се освобождават само недвижими имоти, представляващи незастроена земя. Условието е те да не се ползват през цялата година или през определен период от нея, а задължените лица, в това число и фирми, да подадат декларация в дирекция "Местни данъци" до 30 декември на предходната година. За 2013-а срокът за подаване на декларацията ще бъде до 31 януари, включително. Това ставя ясно от новите предложения за корекции в общинската наредба за местни данъци и такси, с които администрацията ще направи пореден опит да отговори на необходимостта от регламент за освобождаване от такса "Смет".

Липсата на подобна възможност досега се оказа повод за няколко дела срещу общината. Стимул за нормативната редакция е и изричното становище на омбудсмана Константин Пенчев.

Декларацията за освобождаване от налога, която ще се подава по образец, ще трябва да носи подписите на всички собственици на съответния имот.

Съгласно промените в наредбата от 1 януари догодина от такса "Смет" ще бъдат освободени молитвените домове на законно регистрираните вероизповедания в страната.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: