Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Одитът на Двореца на културата и спорта показва нарушения в обществени поръчки
©
При отдаването на площи под наем в Двореца на културата и спорта някои от наемателите са плащали суми под минималните, определени със заповедта на изпълнителния директор, а начислените отстъпки от наемите не са регламентирани в договорите като процент. При договорите за реклама и излъчване на клипове, както и при поставянето на рекламни винили на ДКС от наематели липсва каквато и да е цена и тя е била определяна "по договаряне", в нарушение на закона.

Това се посочва в одитния доклад на Вътрешния одит на Община Варна на общинското дружество "Дворец на културата и спорта" ЕАД, представен на кмета Благомир Коцев. Ръководството на това и другите общински дружества се назначават от Общинския съвет, а кметът Коцев нареди във всички структури да започнат поетапни одити.

Нашата цел е да се установи функционират ли общинските дружества и структури според законите, реалното им състояние и дали публичният ресурс се разходва законосъобразно. Преди да се подготви бюджетът на Варна за 2025 г., трябва да имаме ясна картина за дружествата, подчерта кметът Коцев. Той посочи, че данните от одитите ще бъдат представени на Общинския съвет, за да се вземат мерки за оздравяването им и да се защитят публичните пари, доколкото общинските съветници избират ръководствата им.

Проверката на ДКС за 2022 г. установи, че обществените поръчки там са провеждани по неприложим спрямо закона ред, по неактуализирани от Съвета на директорите правила. В продължение на година  и половина - през цялата 2022 г. до средата на 2023 г. - обществени поръчки са провеждани без решение на Съвета на директорите, в нарушение на закона, като обжалванията са потвърдени и от Комисията за защита на конкуренцията, и от Върховния административен съд.

Според доклада, на изпълнителния директор на дружеството са изплащани месечно по шест минимални работни заплати и още по две минимални заплати като член на Борда на директорите. Тази практика е продължавала от декември 2022 г. до юни 2023 г., след което е преустановена, сочат данните на одиторите.

Проведена е обществена поръчка за около 400 хил. лв. за доставка, монтаж и подмяна на осветители на спортното поле с редица нарушения – поставено е изискване изпълнителят да е регистриран като строител, без де се изискват строителни дейности по поръчката; не е предвидена подмяна на кабелни линии; трите получени оферти не отговарят на обявените от възложителя изисквания, а предложените осветителни тела не съответстват на условията за температура и др.

В дружеството не са приложени правилата за предварителен контрол при изразходване на публични средства, в т.ч. и при изплащане на възнаграждения, провеждане на обществени поръчки, сключване на договори и при отдаване на площи и активи под наем, се казва още в констатациите от проверката.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Интегриран градски транспорт на Варна
Борба за влияние в Близкия Изток
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: