Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Оглозгаха някогашния индустриален символ на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 22.11.2012Коментари (4)6007
© Народно дело
"Като хуни са, като хуни. Страх нямат от нищо, с полицията се подиграват. Идват и посред бял ден режат с оксижени, вдигат с крикове и влачат без следа." Така накратко бай Иван Драганов описва безпощадния грабеж, на който е подложен някогашният индустриален символ на Варна - паровата електроцентрала. Сградата и съоръженията са оглозгани до кокал. Турбините са разкостени, същата съдба е постигнала и модерните някога пещи.

"Крадат и българи, и цигани, и копанари. Идват добре подготвени с техника, без значение кой час на денонощието е", разказва Драганов, който работи като механик в един от съседните цехове. Там има охрана.

"Момчетата ходят с пищови и кучета. А са свалили гарда, а са ги нарязали за скрап и тях", описва грозната действителност Драганов. Славата, че "Янко Костов" е разграден двор, е стигнала чак до Бургас. Наскоро група роми дошли от съседния град да се облажат от безстопанствената плячка.

"Местните ги натопиха пред полицията и бяха арестувани", спомня си Драганов и повдига завесата на борбите между крадливите банди. Това са добре организирани групи, които разполагат с техника за рязане на метали и повдигане на тежките съоръжения. Едната газова турбина е разкостена, дори тежкия многотонен кожух го няма. Впрочем има го - на долното ниво на завода, подготвен за извозване от апашите. "Махането му от турбината и последващото изваждане от завода няма как да стане без хидравлични крикове и поне 5-6 човека бригада", казва бай Иван.

Без учебна база по електротехника

Доскоро заводът се ползваше за учебна база на варненския електротехникум, като учениците можеха да проследят нагледно целия производствен процес на ток - от вкарване на въглища в пещите, производство на пара под високо налягане, задвижване на турбините и производство на ток. Сега са останали само тухлите. По все още запазените рафтове обаче непокътнато стоят учебници по електротехника и физика. Чакащи някой да прояви интерес и към тях.

Музей или индустриална зона

Съдбата на знаковата за Варна сграда е неясна. През 2010 г. бе лансирана идеята сградата и машините да бъдат превърнати в музей. Тогава съоръженията все още бяха почти непокътнати. Сградата можеше да приюти и други индустриални експонати. Идеята дойде от председателя на асоциация "Музей" Петър Грънчаров. Инициативата съвпада с европейска директива, която предвижда съхраняването на индустриалното минало на страни от Европейския съюз. Видимо във Варна ще се разчита само на фотоси.

Преобразуването на стара фабрика в модерна сграда, която да пази историята, все пак не е непознато за Варна. Частните собственици на изоставената преди 30 години пароцентрала в "Аспарухово" инвестираха в обекта и днес там има хотел с пивоварна. Собствеността на "Янко Костов" и най-вече земята, върху която се намира сградата, все още е спорна. Идеята за изграждане на индустриална зона там засега е в застой.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.11.2012 г.
0
 
 
Няма да се учудя ако метнат и ТЕЦ Варна докато работи , гладни са хората , а глада по силен от тока бил.
Aнонимен
на 22.11.2012 г.
0
 
 
всичката ни работа в бг такава. как да бъдеш оптимист.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: