Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ограничават "краденето" на брандове с поправка в закона
Автор: Екип Varna24.bg 14:03 / 19.02.2011Коментари (0)1061
Копирането на брандове ще бъде по-трудно след последните поправки в закона, които влизат в сила от 10 март, стана ясно на форум под наслов "Българските марки на Европейския пазар: законодателни промени, маркетингов и марков капитал".

С измененията и допълненията по европейски тертип, приети и в нашето законодателство още през 2010-а, се въвежда т. нар. опозиционна система. Тя се състои в това, че на фирмите се дава възможността да следят дали след регистрацията на тяхната марка има и други организации, които желаят да регистрират същия или много подобен бранд като свой. Ако се усанови, че има такава организация, която иска да "открадне" вече регистрирана марка, по-ранният й притежател в законови срокове може да упражни своето право да задейства процедура по опозиция. Той трябва да внесе искане за отхвърляне молбата на следващата фирма, пожелала да регистрира бранда като свой. В Патентното ведомство вече има създаден отдел, който ще приема подобни искания и ще преценява дали те са допустими и основателни. Ако двете страни по спора могат да постигнат споразумение по въпроса самостоятелно, то се приема. Ако ли не обаче, назначените компетентни лица се произнасят с окончателно решение. По този начин на веднъж регистрираната марка се дава защита и тя не може да бъде "открадната" толкова лесно.

"Всяка фирма иска нейният бранд да бъде успешен, да се търси и да има най-голям пазарен дял. На пазара обаче вече има утвърдени марки, чието име е гарант за качество и чието място е много трудно да бъде заето. Ето защо някои фирми предпочитат да копират вече разработена и успешна марка, вместо тепърва да си градят име. Чрез промените в закона това копиране вече е по-трудно", обясни инж. Снежана Любчева, лекторът на форума.

Времевият толеранс от 1 г., който скоро изтича, беше даден от правителството, за да се адаптира бизнес средата към новия режим на регистрация, каза още Любчева. Той изисква стриктно наблюдаване на марковата политика на конкурентите. Така например, ако една организация иска да регистрира определена марка, тя трябва да проследи дали преди нея същият или подобен бранд вече не е бил регистриран. Едва тогава тя трябва да прецени дали все пак да подаде молба за регистрация, или да се откаже. С приемането на нужните поправки и допълнения на българския бизнес вече са създадени идентични условия с тези, които съществуват в рамките на ЕС

Източник: в. "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: