Огромен проблем: Черноморската мида изчезва по заведенията във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:23 / 22.08.2024
2284
Няма пресни миди! Това чуват тези дни все по-често по заведенията във Варна жители и гости на града, разказаха потърпевши пред Varna24.bg. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.

Репортерска проверка установи, че на Рибната борса вчера миди нямаше. Такива се предлагаха край нея. Имаше надписи, че са от Поморие и Созопол. Цената е 6 или 7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие – Бургас – на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.

Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.

Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.

Тази промяна в околната среда е настъпила на фона и, много вероятно, в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона. Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане. В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1091):
21.11.2024 Варна се представя на най-голямото туристическо изложение в Източна
Германия
19.11.2024 Скъпите хотели във Варна масово предпочитани от нашенци и чужденци
19.11.2024 Община Варна се представя на три международни туристически изложения през ноември
07.11.2024 Изпращаме 2024 година като най-горещата в световната история
13.10.2024 Диня и розови домати през октомври? Това е резултатът от горещото лято
08.10.2024 Доброволци ще почистят плажа във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Уволниха учителката, затваряла деца в шкафове в детска градина!
Шофьорът на падналия в подлез във Варна автомобил: Спирачките отк...
Автомобил отново катастрофира във варненски подлез!
Кметът на Варна: Общината обявява конкурс!
Повече пари за две варненски болници
Ще учат ли на 3 януари варненските ученици?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).