Огромен проблем: Черноморската мида изчезва по заведенията във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:23 / 22.08.2024
1980
Няма пресни миди! Това чуват тези дни все по-често по заведенията във Варна жители и гости на града, разказаха потърпевши пред Varna24.bg. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.

Репортерска проверка установи, че на Рибната борса вчера миди нямаше. Такива се предлагаха край нея. Имаше надписи, че са от Поморие и Созопол. Цената е 6 или 7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие – Бургас – на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.

Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.

Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.

Тази промяна в околната среда е настъпила на фона и, много вероятно, в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона. Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане. В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1072):
17.09.2024 Ръст на туризма във Варна
17.09.2024 Слънце, но без пясък? Как бреговата ерозия накара плажовете на Испания да изчезнат
17.09.2024 Панделиева: По морето след 31 август е пълна скръб, бизнесът вика "Къш бе! Аре да ви нема"
16.09.2024 Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
16.09.2024 Британски ежедневник: Варна е един доста подценен морски град в Европа
15.09.2024 Ето какъв е трафикът по границите ни!
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).