Океанологията се обзаведе с нова лаборатория

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:28 / 26.05.2010
409
Научно-изследователски център за върхови постижения в изследването на биоразнообразието в България ще отвори врати в Института по океанология във Варна. Лабораторията е първата по рода си в страната и в нея ще могат да се правят разнообразни проучвания на организмите, обясни ст. н. ст. II ст. Снежана Мончева. Лабораторията е създадена по проект, финансиран от фонда за научни изследвания. Зад него са застанали 7 института на БАН, Софийският университет, Тракийският университет и катедрата по рибни ресурси към старозагорското висше учебно заведение. Общата стойност на проекта е 100 000 лв. С парите успяхме да закупим само оборудването, обясни Мончева. То не отстъпва по нищо на технологиите, с които разполагат модерните западноевропейски лаборатории. Финалните анализи обаче ще се правят в София, защото само там има необходимият, скъпоструващ апарат, добави ученият.

Мончева призна, че пречката пред лабораторията да заработи в момента е липсата на обучени специалисти, които да работят в нея. Ръководството на института имало уверението на френските им колеги от проекта „Биомаркс", че при провеждане на обучения ще се ползват с предимство.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).