Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Около 70 животни почиват в гробището за домашни любимци
Автор: Екип Varna24.bg 10:55 / 15.02.2011Коментари (0)738
В гробището за домашни любимци в село Тополи, което бе първото по рода си у нас, са намерили вечен покой около 70 животни. Преобладаващата част от тях са кучета, следват ги котките, но не липсват и по-екзотични екземпляри като пор, гущер, папагал. Това съобщи шефът на "Обреди" ЕООД - Варна,  Любчо Любчев. Тази услуга се предлага във Варна вече шеста година на цена от около 50 лв. Сумата включва разходите за изкопаване на гроб, урничка или ковчег и поставянето на надгробен знак. Общинската фирма предлага и катафалка. В немалко от случаите хората поръчват и паметници за покойните си питомци. За каменоделните услуги обаче се плаща отделно.

Тъй като за гробището за домашни любимци няма толкова високи изисквания по отношение на геоложката структура на земята, за целта са набелязани по-каменисти терени. Така не се налага да се усвояват места, отредени за погребения на хора, уточни Любчо Любчев. В Гробищен парк "Запад" са отделени специални площи, където има капацитет да се погребват домашни любимци поне 8 г. напред.
Гробищата за питомци са широко разпространени в САЩ и Франция. Най-старото от тях е "Хартсдейл", изградено през далечната 1896 г. в покрайнините на Ню Йорк. За първи път в Европа подобен гробищен парк е открит през 1899 г. в северозападната част на Париж. Създаването на "Cimetiere Des Chiens" е продиктувано от закон, приет в края на ХIХ век, съгласно който труповете на домашни любимци не могат да се изхвърлят в кофите за боклук или в река Сена. В парижкия траурен парк е изминал последния си път и Рин Тин Тин - легендарното американско куче, участвало в много холивудски проекти.

Днес осигуряването на вечен покой за домашните любимци се е превърнало в изключително печеливш бизнес в Америка - на стопаните на починали кучета и котки се предлагат луксозни орехови ковчези с позлатени дръжки срещу скромната сума от 1200 долара, некролози картички с изискани стихове, изящни надгробни плочи с мраморни барелефи на четирикраките приятели.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: