Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Окръжният съд във Варна потвърди ареста на общинския съветник Веселин Дановж
Автор: Екип Varna24.bg 15:46 / 15.12.2008Коментари (0)599
Варненският окръжен съд потвърди ареста на общинския съветник Веселин Данов, разследван за три тежки умишлени престъпления, свързани с ръководена от него организирана престъпна група, създадена за склоняване на жени към проституция, пране на пари и изнудване. 55 годишният съветник от Българската партия на справедливостта беше привлечен като обвиняем по на 13 септември тази година, а няколко дни по-късно с определение на Варненския окръжен съд бе задържан под стража.

Пресслужбата на съда припомня, че заедно с него в ареста влязоха Асен Живков, Ивайло Иванов, Симеон Симеонов, Христо Данов и Петър Петров - обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР във Варна, затова, че са участници в престъпна група, ръководена от Веселин Данов. По обвинението за изнудване Данов старши и разследван заедно със сина си Христо. Двамата заплашили Н. И. да им предаде сумата от 2000 евро. Третото обвинение в пране на пари е свързано с двукратно получените от Данов суми от по 1000 лв, за които е знаел, че са придобити от престъпна дейност, свързана с проституиращите жени.

Както при първоначалното задържане под стража и последвалия въззивен контрол, така и днес, близо 3 месеца по-късно Варненският окръжен съд прецени, че събраните в хода на досъдебното производство доказателства обосновават предположението, че Веселин Данов е съпричастен към всяко едно от престъпленията, за които се разследва Днес съдът не преценява достоверността на събраните гласни, писмени и други свидетелства, в това число и със СРС. Това ще се случи при разглеждането на делото по същество. По повод на изявлението на обвиняемия, че е предложил информация и сътрудничество на компетентните органи още преди да го арестуват, днес съдът отчете обстоятелството, че по благородни подбуди в началото на м. септември тази година Данов е сигнализирал ДАНС за действащите във Варна престъпни групи. Видно обаче от предоставените в съдебно заседание материали от ДАНС, сигналът за престъпна дейност се намирал в публикации на журналистката Веселина Томова от електронното издание „AFERA.BG". В писмо от ВКП се уточнява, че не е известно Данов да е предоставял конкретни данни, няма протокол от разпита му или каквито и да са писмени обяснения. Той е предложил сътрудничество, но не са последвали никакви споразумения за начина или формата му.

В хода на съдебното заседание ВОС прецени, че не е отпаднала опасността Данов да се укрие или да извърши друго престъпление. Основание за този извод съдът намира в характера на престъпната дейност, в ръководната роля, която е имал Данов - старши и в опасността ако е на свобода да се опита да окаже въздействие върху важни свидетели по досъдебното производство. Социалният статус на обвиняемия, високото му обществено положение на съветник в Общинския съвет във Варна и семейното му положение вероятно ще бъдат обект на преценка при гледане на делото по същество. Единственото ново обстоятелство, което днес съдът разгледа бе свързано с втората Съдебно-медицинската експертиза /СМЕ/, направено преди броени дни. Тя установила наличието на 6 различни заболявания у обвиняемия, но в заключение се твърди, че здравословните му проблеми могат да бъдат решавани в условията на местата за лишаване от свобода. Въпреки това днес ВОС препоръча на наблюдаващия прокурор да назначи нова комплексна СМЕ, в която да бъдат включени експертните мнения на различни здравни специалисти. От тях може да се очаква мотивирано заключение, в което да бъдат изяснени въпросите с лечението на всяко едно от посочените заболявания на обвиняемия.

Предстоят още множество процесуално- следствени действия в досъдебното производство, чийто срок е удължен от Главния прокурор до 23 март 2009 година. След като потвърди най-тежката процесуално мярка за принуда спрямо Веселен Данов, съдът му даде възможност да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд на 23 декември от 11,00 часа.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: