Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Онкоболницата във Варна отговори на обвиненията на министъра на здравеопазването
Автор: Екип Varna24.bg 15:24 / 05.05.2015Коментари (0)1311
© Varna24.bg
Становището на екипа на СБАЛОЗ - Варна по повод отправените от ефира на национална телевизия обвинения от страна на министър Петър Москов. От болницата считат, че министър Москов е бил подведен с непълна и невярна информация за независими едно от друго събития, в нито едно от които няма участие на ръководството на болницата или на нейния управител проф. д-р Георги Кобаков в частност.

Позиция на екипа на СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков ЕООД

От няколко дни Онкологичната болница във Варна е превърната в мишена за словесни нападки на различни административни нива, което създава напрежение, както сред работещите в СБАЛОЗ, така и сред стотиците пациенти, които специализираното лечебно заведение обслужва всекидневно.

До този момент ръковоството на болницата не си е позволило публично да коментира проблемите, които въведените през март тази година лимити на лекарствените средства създава в пряката работа с онкоболните пациенти. Ние сме хората, които ежедневно отговаряме на въпросите им, свързани със затрудненията, които ограниченията в заплащането на лекарствата за химиотерапия и обезболяване създават. А лимитът през тази година е с 38% по-нисък от отпуснатите средства за лекарства през 2014 г. В същото време НЗОК непрекъснато попълва списъка си за реимбурсация с модерни и скъпоструващи лекарства, които нямат генеричен аналог, и пациентите отстояват правото си да ги изискват за лечението си. Оценяваме решението на Надзорния съвет на НЗОК от 28.04.2015 г. да извади от лимитите лекарствата за онкоболните, хемодиализата и ражданията.

В предаването на бТВ "Тази сутрин" министърът на здравеопазването Петър Москов обвини ръководството на СБАЛОЗ - Варна и конкретно нейния управител, че се опитва да провокира публично скандал в сектора. В изявлението си министър Москов обвини болницата и нейния екип, че зад недоволството си от лимитите се опитва да прикрива злоупотреба с лекарства. Под общ знаменател бяха сложени работещите в СБАЛОЗ - Варна, на които им се приписа деяние, извършено от един единствен човек, по което върви проверка и все още няма окончателно произнесено становище на компетентните органи.


В името на коректността сме длъжни да заявим следното:

Ръководството на СБАЛОЗ - Варна в лицето на нейния управител проф. д-р Георги Кобаков никога не е давало пресконференция по повод намалените лимити за лекарства за онкоболните. Нито самостоятелно, нито пък в компанията на представители на политически партии. Опитът за скандал, който министър Москов вменява на болничното ръководство на СБАЛОЗ във Варна, вероятно всъщност е пресконференция, дадена от депутите от БСП Красимир Янков и д-р Емил Райнов, заедно с председателя на Дискусионния клуб на БСП във Варна д-р Десислав Тасков. Последният действително работи в СБАЛОЗ - Варна, но не е и никога не е бил част от ръководството й. Неговото изявление не е съгласувано с управителя на болницата и по никакъв начин не може да се приема като част от публичните изяви на ръководството й, още по-малко пък в контекста на партийна оцветеност.

Разследването за злоупотреба с лекарства на вече бившата управителка на болничната аптека все още не е приключило. То започна през октомври миналата година и касае действия на госпожата в минал период от време, за които се води разследване. До момента няма информация за замесени други настоящи членове на екипа на болницата.

Във връзка с всички тези факти, считаме за недопустимо да бъдат отправяни непроверени обвинения от ефира на национална телевизия срещу цял един високоспециализиран болничен екип.

Невъзможно е да се прави връзка между воденото разследване и настоящите проблеми с лимитите за лекарства, най-малкото защото ограниченията са факт от март тази година, а по това време обвинената в злоупотреба управителка на болничната аптека на СБАЛОЗ - Варна отдавна вече не била част от екипа на болницата. Разследаването срещу нея се води за период от време, в който нямаше таван на разходите за лекарства. Никога - до март тази година, СБАЛОЗ - Варна не е връщала пациенти, независимо колко трудно е било финансовото състояние на болницата. Затова приемаме като силно обидни обвиненията на министър Москов, внушаващи, че в болницата едва ли не работят дилъри на лекарства "по-долни и от тези, които продават наркотици", а не - отговорни български лекари, медицински и немедицински персонал, от чиито среди произлиза и самият министър.

Смесването на факти от различно естество и опитът на министър Петър Москов да прехвърли проблема с лекарствата от болната глава на здравата по недопустим за институционалния му статут начин поставя на изпитание безспорния до момента имидж на СБАЛОЗ - Варна като болницата с модерна материална база, високоспециализиран екип и доказано професионално и човешко отношение към пациентите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: