Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Опашка за ферибота Варна – Кавказ
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 06.11.2010Коментари (0)1143
© Impact Press Group
Фирми чакат на опашка, за да превозят стоките си чрез ферибота Варна - Кавказ, а обемът на транспортираните товари по връзката ще се удвои до края на годината. Това съобщиха вчера от Българо-руската търговско-промишлена палата на пресконференция за състоянието на икономическите ни отношения с Русия.

По данни на палатата от началото на годината досега чрез фериботната връзка от Варна до Кавказ в двете посоки са превозени общо около 70 хиляди тона товари, като 64 хил. тона от тях - в посока от Русия към България.

75% от товарите по това направление се падат на пропан-бутана. От България за Русия пък най-голямо е количеството на превозените стъкла и огледала - 2016 тона. Освен това има пробни превози през фериботната връзка от Турция за Средна Азия.

Според зам.-председателя на Българо-руската търговска палата Георги Минчев до края на годината превозваните товари ще се увеличат над два пъти и през 2011 г. обемът им ще стигне 130-140 хиляди тона. Причина за ръста е пускането на 15 септември на втория руски кораб, който извършва превози по трасето.

Предстои скоро от Варна до Кавказ да започне да плава и български ферибот. От БМФ, който беше избран за превозвач от българска страна, обясниха, че в момента се работи изключително усилено по въпроса. За "Монитор" изпълнителният директор на БМФ кап. Христо Донев съобщи, че проблемът с намирането на подходящ кораб, който да бъде пуснат от Варна до Кавказ, е с дълбочината на пристанището в морската столица. То е плитко и не е подходящо за големи фериботи, каза Донев. Затова едновременно с търсенето на готов кораб се обсъжда възможността БМФ да поръча изграждането на нов плавателен съд който да отговаря на изискванията. Ако се стигне до този вариант, най-вероятно бъдещият ферибот ще е приспособен за превоз както на вагони, така и на камиони. В момента двата руски кораба могат да превозват само жп вагони. Строителството на нов плавателен съд отнема между 12 и 18 месеца, обясни още Донев. Крайният срок на БМФ да пусне по фериботната връзка кораб изтича в края на 2012 г., уточни той.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: