Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Опасност дебне от руините на панорамния ресторант "Галатея"
Автор: Екип Varna24.bg 11:43 / 01.09.2012Коментари (1)15886
© Народно дело
Руините на панорамния ресторант "Галатея", чиято долна тераса падна в морето преди 15 години, са се превърнали в свърталище на наркомани, алармираха местни жители. Според тях атрактивната "поста" всеки момент може да полети към водната бездна и да погребе търсачите на силни усещания в най-източната точка на легендарния нос Галата.

Построен през 1968 година, "Галатея" е бил най-живописният ресторант край Варна. Голямото количество бетон върху малка площ, липсата на адекватна канализационна система на ресторанта и на квартала като цяло, както и бездействието по укрепването на носа са причината за възникването на свлачище. Многократно активизиращо се, през пролетта на 1997 г. то отнесе долната тераса на ресторанта. На 26 февруари 1998 г., заедно с част от горната тераса, в морето пропадна и един от най-старите фарове по крайбрежието ни. Че в района е опасно, а преминаването е забранено, предупреждава трудно забележима табела, скрита от клоните на дърветата край пътечката към стария фар. Подминаваме предупреждението и продължаваме към руините. Бетонният парапет е издраскан с графити на всякаква "тематика". Сред тях се отличават два циклопа (еднооки чудовища от гръцката митология), които ни отварят "портите" на легендата за морската нимфа Галатея и лудо влюбения в нея циклоп Полифем. Галатея обаче обичала красивия пастир Акис. Чудовището било обзето от жестока ревност, откъртило огромен камък, който хвърлило по Акис. Той обаче не умрял, а се превърнал в бистър поток, който потекъл към морето при своята Галатея.

Хилядолетия по-късно легендарното място е запазило своя мистичен ореол. Дори отломките от приказния ресторант крият някаква антична красота, способна да освободи "духа от бутилката". Пристъпваш към висящата във въздуха над морската бездна бетонна плоча и отправяш взор към хоризонта. Само миг "на ръба" е достатъчен, за да изпиташ силата на този кръстопът, събиращ ведно енергиите на земята, въздуха и водата. А те разпалват символично огъня в огромното човешко сърце, изрисувано върху плочата от неизвестни райтъри.

Иначе тук не забелязваме следи от "наркотична дейност". В оцелелите кухненски помещения на ресторанта не откриваме спринцовки и игли. Няма и следи от клошари. Само отвън са разхвърляни няколко кутийки от бира, но това си е в реда на нещата. Решаваме да видим какво е положението на стария фар, построен преди цял век и показал спасителния път към пристанището на хиляди кораби и рибарски лодки. Изкачваме се на покрива на ресторанта, от където има видимост към цялата постройка на навигационното съоръжение, което сега не функционира поради опасността от свличане. Сега то прилича на Къщата на призраците. Само лехите с тикви и домати на двора подсказват, че там все още влизат хора. Дано природата пощади това необикновено място и да го опази през цялото ново хилядолетие!

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
а не е ли по-добре и отговорните институции да идат там,да огледат, да преценят какво може вда се спаси,а не да 4акат вси4ко да отиде в морето,но като знам какво се прави между сп.Република и Трифон Зарезан ве4е 10 години,колко пари се хвърлиха,а резултат не се вижда,и на Галата ще е същото
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (460) 14%
Добре, но можеше и по-добре (443) 14%
Не се справи (626) 19%
Пълна трагедия (1729) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: