Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Определиха носителите на награда "Варна". Вижте кои са
Автор: Димитър Щерев 12:31 / 22.04.2024Коментари (0)2713
©
Номинациите за награда "Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет.

Голямата награда тази година отива при Димитър Трайчев за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна.

В раздел "Литература“ е номиниран Красимир Машев за издадената му през 2023 г. книга "Кални бани“, в която описва героите на прехода. Призьор в категория "Изобразителни изкуства“ Христо Христов, който през 2023 година представя успешно юбилейната си изложба във Варна, Пловдив и Германия, като допринася за утвърждаването на положителния имидж за града ни.

В раздел "Театър“ индивидуалната награда си поделят актьорите Константин Соколов и Мария Томова. Актьорът от Драматичния театър "Стоян Бъчваров“ – Варна е отличен за изключителното му актьорско майсторство в изграждането на образа на обущаря Петър в представлението "Ботушът“. Младата актриса е номинирана за завладяващото ѝ превъплъщение в характерния образ на Пипи в спектакъла "Пипи Дългото чорапче“. Колективната награда отива при екипа на Държавен куклен театър – Варна за успешната реализация и впечатляващата актьорска работа в мюзикъла "Питър Пан“.

Номиниран в категория "Опера“ (изпълнителско изкуство) е Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна за високо професионално майсторство и художествени постижения в симфоничните концерти – "100 години от рождението на Добрин Петков“, "Пета симфония“ - Малер, "В навечерието на Рождество Христово“.

Сред призьорите са и техните колеги от балетната трупа в Държавна опера – Варна. Те получават признанието за високохудожествени постижения в новата хореографска редакция на балетния спектакъл "Ромео и Жулиета“.

Журналистката Зоя Черешарова – Михайлова от РТВЦ – Варна е номинирана в раздел "Кино“ за работата ѝ като автор на документалния филм "Полет към мечтите“, посветен на 30-годишнината от създаването на Варненската детско-юношеска опера.

В раздел "Журналистика“ наградата отива при фоторепортера Пламен Гутинов за изключителната му фотоизложба "Пулсът на града“ и при екипа на Кореспондентското бюро на БТА за интензивното отразяване на културния и обществения живот на Варна и по повод 125-годишнината от създаването на Агенцията.

Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май. Преди това номинираните за отличието трябва да получат одобрението и на Общинския съвет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Строителството на новата библиотека във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: