Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Осем фирми предлагат подводен туризъм
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 06.03.2010Коментари (0)951
Осем варненски фирми и около 20 по родното крайбрежие, предлагат атрактивни подводни разходки за наши и чужди туристи. У нас броят на дружествата, които предлагат оглед на морското дъно и други подобни екстри, е около 30, каза вчера председателят на варненското БЧК Илко Раев. „Ако стане инцидент по време на атрактивните туристически гмуркания, няма добре смазан механизъм за оказване на първа помощ. Няма организация по спасяване, не са заложени правила, не са координирани действията на отделните институции", категоричен бе Раев. Затова той и останалите специалисти по водно спасяване настояват да се вземат мерки в този аспект. Не само за подводните забавления, но и за организацията на спасителните дейности на морето. Организацията на БЧК във Варна е изготвила проект за стратегия на водноспасителната дейност с цел опазване живота на хората във водата.

Част от нея трябва да стане и връщането на плуването в училищата, като задължителен предмет по спорт. Това бе едно от исканията, поставено по време на проведената вчера във Варна конференция по проблемите на водното спасяване. Зад идеята застана председателят на националния съвет на БЧК Христо Григоров, който също присъства на форума. „Плуването трябва да стане задължителен предмет в учебните програми, както беше едно време. Децата ни стават все по-дебели - по цял ден са на училище, а когато се върнат вкъщи сядат зад компютъра. В същото време са безпомощни във водата", посочи Григоров. Според него трябва да се вземат спешни мерки, за да не се пренася войната по пътищата и във водата. Като честа практика той изтъкна отдаването на басейните на частници, които искат солени такси, за да допуснат подрастващите да се обучават в тях. Съвсем малко е нужно понякога - да умееш да плуваш 300-400 метра, за да оцелееш, показвала практиката. Опитът в БЧК, където се организират курсове за спасители, показвал, че включително и част от кандидатите не умеят да плуват добре.

За да извадят на повърхността проблемите на водното спасяване, за форума дойдоха председателят на Националната комисия по водно спасяване към БЧК Стоян Андонов, главният секретар на БЧК Красимир Гигов, много специалисти от водноспасителните служби във Варна и региона. Отново стана дума за добре познати проблеми - за близо 2-3 пъти по-малко спасители по крайбрежието от нужните за опазване живота на почиващите. „Масова практика е при посещението на комисията по откриване на водните обекти спасителните постове да са на 100 м, според изискванията, а само два-три дни по-късно да са на доста по-голямо разстояние. Миналото лято, докато се уточни кой е концесионерът на Златни пясъци, сезонът премина със 7-8 поста", каза председателят на Областния съвет на БЧК във Варна Илко Раев.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: