Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Осъдени доживот опитаха бягство от варненския затвор
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 27.04.2011Коментари (0)3570
© Varna24.bg
Двама осъдени на доживотен затвор направиха дързък опит да избягат от варненския затвор навръх Великден. Единият е осъденият за тройното убийство в Куманово бивш курсант от Висшето военноморско училище Йордан Стоянов Петров, както и за смъртта на полицая Филип Филипов. Другият беглец е Виктор Димов Николов, който е с доживотна присъда за убийство на варненска проститутка.

Неуспелият опит завърши със счупен глезен за килъра Йордан, а Виктор е пратен в карцера.

Всичко започнало с тайна завера между двамата, които успели да пробият дупка в стената между двете килии.

Двамата са обитавали килии 20 и 21 в зоната за засилен надзор, където изтърпяват присъдите си доживотниците, съобщи директорът на варненския затвор Росен Желязков.

В 2,40 часа в неделя с ножовка бегълците прерязали метална решетка и излезли в коридора. Там обаче били засечени от надзирателите. Йордан скочил, за да избегне задържането си, при което счупил глезена на крака си. Последвалите действия на надзирателите и тяхната бдителност са били перфектни, смята шефът на затвора Желязков, макар и да отчита, че пробиването на стената, както и прерязването на металната решетка са останали незабелязани от надзирателите.

Това бягство беше очаквано. Кой доживотен не мечтае за свободата, залогът е огромен, заяви още Росен Желязков, който смята, че проблемът с осъдените на до живот затворници предстои. В крайна сметка обаче бягството на двама от най-опасните затворници е осуетено, като се има предвид, че на смяна в целия затвор са били 13 души надзиратели, половината от които нови служители.

Биографията на Йордан Петров, който е на 34 години, до влизането му в килията с присъда доживотен затвор без замяна е изключително пъстра. Той заедно със съучастника си Златин извършиха убийството на двамата полски граждани и българин във вилата им в Куманово. Йордан бе обвинен и за кражба на оръжие от постовия на военно поделение, както и за престрелка с полицейски екип, когато са засечени да обират златарски магазин в района на колхозния пазар във Варна. Тогава смъртоносно бе ранен сержант Филип Филипов.

В комбина Йордан и Златин обраха и оборота на варненска аптека, а бижутата на фармацевтката бяха подарени на приятелката на Йордан. След престрелката с полицейския екип двамата избягаха. Когато полицията влезе в дирите на Златин, той се самоуби. Йордан оцеля, след като бе уговорен от близки приятели да се предаде доброволно, за да не бъде застрелян по време на издирването. Умен, изключително хладнокръвен са част от характеристиката, която дадоха за него свидетели по време на процеса, някои от които го познават като отличник, добър математик от Висшето военноморско училище.

41-годишният Виктор Николов пък е в затвора с доживотна присъда за убийството по особено жесток начин на варненска проститутка през 2004 г., за грабеж и незаконно притежание на оръжие. В биографията си Виктор има и бягство от затвора след отпуска.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: