От 2014 г. ще хвърляме кухненските отпадъци, хартиите и опаковките в отделни кофи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:11 / 13.12.2012
659
Широка информационна кампания трябва да се направи догодина за разделното хвърляне на боклука. В отделни кофи от 2014 г. ще хвърляме кухненските отпадъци, хартиите и опаковките. Видовете се разграничават и трябва да се събират отделно с цел рециклиране в отговор на европейските изисквания. Това обясни главен експерт Диана Кирчева от общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

Отделно ще се прилагат изисквания за управление на строителните отпадъци, като фирмите вече ще трябва да представят специален план, въз основа на който ще се осъществява контролът и съответно санкциите. Целта е рециклирането на този вид боклук да достигне до 70% през 2020 г., като това ще става чрез специални инсталации във Въглен и Клисе баир, където ще има и отделни депа за депониране на остатъка. В същия срок по изисквания на ЕС страната трябва да достигне преработка на до 50% и на битовите отпадъци.

Всички промени ще залегнат в наредбата за управление на отпадъците на община Варна, като конкретните нови текстове ще бъдат разгледани и уточнени на заседанието по опазване на околната среда след Нова година. В документа ще бъде уточнен процентът на рециклираните боклуци от общо събраните. Предстои да се определят местата, където ще се разположат новите контейнери за разделно събиране. Възможно е таксата, която се дължи за депониране на отпадъци, да бъде намалена заради процента рециклиран боклук. В наредбата ще се засегне и въпросът с черните и цветни метали, които ще се предават за преработка срещу декларация.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).