Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От 6 месеца няма кой да чисти портовете
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 17.11.2008Коментари (0)511
© Varna24.bg
Заради заплетен юридически казус към момента няма кой официално да чисти двете големи морски пристанища в България - Варна и Бургас. Те не затъват в мръсотия единствено заради добрата воля на избраните през миналата година изпълнители, които продължават да осъществяват дейността. По подобна схема се работи вече шести месец, а нови договори не се сключват. Причина е, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви за нищожно решението на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" за избор на фирми, които да се заемат с управлението на отпадъците от корабоплавателната дейност във Варна и Бургас за нищожно. Мотивите на антомонополния орган са, че процедурата не е проведена в съответствие с предвиденото в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища (ЗМПВВПП), а е обявена по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). В морския закон се предвижда изборът да се извърши на база конкурс, проведен с решение на Управителния съвет на "Пристанищна инфраструктура" или чрез концесия, обявена от Министерски съвет. В ЗМПВВПП обаче е залегнало правилата за конкурса да се регламентират в специална наредба. "Такава все още не е изготвена. Ето защо за втора поредна година решихме да проведем процедура по Закона за обществените поръчки", коментира пред "Позвънете Новини" генералният директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" Петър Сеферов. Процедурата е съгласувана и одобрена и от Министерството на транспорта, добави и юристът на предприятието Росица Андреева. От комисията обаче категорично застават зад становището, че независимо от липсата на наредба процедурата е трябвало да бъде проведена по реда на Закона за концесиите след обявено от МС решение.

Правната главоблъсканица се заформя, след като класираният на второ място в позицията, касаеща обработката на твърдите отпадъци във Варна - "Пристанище Варна" ЕАД, подава жалба пред КЗК. В нея държавният пристанищен оператор посочва, че в обявената през март процедура от "Пристанищна инфраструктура" и в последвалото решение за избор на изпълнители през май има редица неточности.

От "Пристанище Варна" подчертават, че генералният директор на държавното предприятие няма право според ЗМПВВПП да провежда по подобен начин конкурса. Те настояват и да се наложи временна мярка за спиране подписването на договори, като не атакуват само позицията, по която участват, а цялата обществена поръчка. Антимонополната комисия се произнася с определение през юли, според което искът на "Пристанище Варна" за налагането на временната мярка се отхвърля. Жалбоподателят обаче отнася спора до Върховния административен съд (ВАС). Той отсъжда в негова полза и връща процедурата, но само в частта й, касаеща обработката на твърдите отпадъци във Варна. Междувременно излиза и решение на КЗК относно законността на цялата поръчка. Комисията се произнася в полза на "Пристанище Варна" именно с мотива, че генералният директор няма право да обявява процедура по ЗОП за този вид дейност. "Пристанищна инфраструктура" не се отказват от спора и на свой ред завеждат жалба във ВАС.

През това време миналогодишният изпълнител - "Поддържане чистотата на морските води" (ПЧМВ), продължава да извършва дейността, въпреки, че няма сключен договор.

На въпроса на "Позвънете Новини" какво ще стане, ако ПЧМВ откажат да чистят пристанището Сеферов отговори, че просто се надява на добрата им воля. Търпението на ПЧМВ обаче може да се изчерпи, докато правният спор получи своето разрешение. Делото, в което ДП "Пристанищна инфраструктура" обжалва решението на КЗК за нищожност на процедурата, е насрочено едва за средата на март следващата година. Само няколко седмици след това ще изтече срокът, който би трябвало да има сключеният договор. Цените, по които пък към момента държавното предприятие плаща на ПЧМВ, са съгласно заложеното в миналогодишния договор, които не са съобразени с измененията на стойностите при горивата.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: