Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От ВМРО призоват за заострено внимание при броенето на преференциалния вот във Варна
Автор: Пламена Николова 14:48 / 01.04.2021Коментари (0)3004
©
От ВМРО призоват за завишено внимание при броенето на преференциалния вот във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

От партията посочиха, че при последните няколко избори за кмет и Парламент, провели се във Варна, са наблюдавали един сериозен проблем, касаещ Секционните избирателни комисии.

"Проблемът е следния – в желанието си да приключат по-бързо работния ден и да отчетат гласовете в РИК, председателите на Секционните избирателни комисии пренебрегват преброяването на преференциалния вот. Това се отнася най-вече за малките партии, които нямат представители в Секционните комисии. Ние смятаме, че по този начин демокрацията е нарушена, защото Законът казва, че всеки един кандидат за народен представител, без значение на което място е в листата на съответната партия, може да изпревари и водача ако за него има достатъчен брой преференции. Затова смятаме, че е нужно да се обърне голямо внимание точно на преференциалния вот и всеки един председател на СИК да работи по методологията и по Закона. Според него - всяка една преференция трябва да бъде преброявана детайлно“, категоричен бе областният координатор на ВМРО Венцислав Сивов , който е и кандидат за народен представител.

По думи на Иво Пазарджиев, също кандидат за народен представител от листата на ВМРО, тази порочна практика да не се отчитат коректно преференциите в бюлетините, демотивира кандидатите за народни представители.

"На предните избори сме получавали сигнали за хора, кандидат за общински съветници, че дори техните собствени гласове не са били отчетени. В желанието на членовете на СИК-те да приключат навреме, бюлетините се разпределят между тях, за да стане по-бързо броенето. Това обаче е в нарушение на Изборния кодекс, както и на методическите указания на Централната избирателна комисия, според които бюлетините трябва да бъдат броени само от един човек, който да обяви накрая какъв е резултатът. Разбира се, това трябва да стане под надзора на всички членове, но отново повтарям – броенето да се извършва от един единствен човек в съответната секция. Искам да подчертая, че тук става въпрос за всички политически партии и за техния интерес, а не само за ВМРО“, категоричен бе Пазарджиев.

Той допълни, че наистина, работата на СИК-те ще се удължи, но в крайна сметка – Законът се е разпоредил ясно по темата. Пазарджиев засегната и темата със застъпниците. "Ясно трябва да се знае, че застъпниците имат право да следят броенето на бюлетини. Апелирам всеки един от тях, който бъде изгонен в коридора, в ъгъла, до вратата, зад масата и т.н. – да подаде сигнал до съответната партия, която пък ще сезира властите. Пак казвам – застъпниците имат право да стоят където си искат и дори полицейските служители нямат право да им дават нареждания. Предполагам сега ще се използват извинения свързани с епидемиологичните мерки, но аз съм сигурен, че всеки един застъпник ще бъде с маска и на уважително разстояние, което да му позволява хем да следи за правилното броене на бюлетините, хем да не е в непосредствена близост до членовете“, категоричен бе Иво Пазарджиев.




Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: