От днес 50 000 варненци декларират годишните си доходи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 05.01.2009
656
От днес започва приемането на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2008 г., съобщиха от териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (ТД на НАП). Очаква се близо 50 000 варненци да попълнят новите формуляри, които вече са достъпни в сайта на Националната агенция за приходите (НАП) - www.nap.bg . Миналата година общо 731 636 декларации са постъпили в НАП, от които 13 800 са изпратени по интернет, а 2000 са били с баркод. Над 22% от формулярите са били изпратени по пощата. Подобно е съотношението и във Варненски регион.

Годишните декларации ще се подават до 30 април. Това е крайният срок и за плащане на изчислената сума за довнасяне. Онези, които решат да декларират и внесат налога си до 10 февруари, могат да ползват преференция от 5%. Същата отстъпка ползват и гражданите, които изпратят формуляра си по интернет, подписан с електронен подпис до 30 април. В случая важното е да се знае, че намалението може да ползва само веднъж, заявиха от териториалната дирекция.

И тази година клиентите на НАП ще подават само онези приложения, които са попълнили, тоест няма да се налага да разпечатват и пускат цялата данъчна декларация. Ако например гражданинът "Х" е получавал през 2008 г. доходи от два източника- от заплата по трудово правоотношение и от хонорари, той трябва да попълни общата част на декларацията, приложение 1 (за трудови доходи) и приложение 3 (за доходи от друга стопанска дейност). В посочения пример декларацията ще се състои от общата част и две приложения. Важно е да се знае, че към тях трябва да се прибави и служебна бележка за получените доходи и авансово платените суми. Не са задължени да попълват декларация само онези, чиито доходи са били единствено от заплата, уточняват данъчните.

Формулярите заедно с всички приложения са качени в Интернет във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно. Очаква се до средата на януари да има възможност чрез сайта на НАП да се използват декларации чрез автоматично създаване на баркод. Това гарантира вярното и точно посочване на информацията.

В офисите на НАП ще се приемат разпечатани от интернет декларации, включително ксерокопия, твърдят от ТД на НАП- Варна.

Повечето граждани, които декларират доходите си за 2008 г., няма да се наложи да доплащат, заявиха от НАП. Заради въвеждането на плоския данък на онези, на които е плащано по трудов договор и от хонорари, вече е удържан необходимият размер. А това са повечето случаи.

Предишната практика беше касиерите в различните ведомства да удържат авансово пари след прехвърляне на необлагаемия минимум. Сега обаче ставката е една - 10%, и налогът се събира още при получаване на хонорара. Според експерти дори може да се окаже, че данъчните трябва да връщат надвзети суми.

Националната агенция за приходите работи по проект за изграждане на електронен архив, в който ще се пазят всички данъчни и осигурителни документи, подадени от граждани и фирми. Архивът ще съдържа и удостоверенията и другите документи, издавани от агенцията, като достъпът до информацията ще става чрез интернет-страницата на НАП с персонален код напълно безплатно, съобщи изпълнителният директор на НАП Мария Мургина на съвместен семинар с представители на Върховния административен съд и административните съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Форумът имаше за цел да унифицира практиката по издаване на ревизионни актове от НАП с практиката на административните съдилища, които разглеждат данъчни и осигурителни дела, каза още Мария Мургина.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).