От днес по-ниски цени на тока, парното и газа, пада и роуминга

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:25 / 01.07.2009
661
От днес падат цените на топлоенергията, на дневния ток за бита и на природния газ след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утвърди окончателните цени от първи юли. След промените обаче рязко ще се повиши нощната тарифа на електроенергията за някои от абонатите в страната. Драстично ще поскъпне и токът за малките и средните предприятия.

От днес става факт по-ниската с 33 на сто цена на природния газ, която ще важи поне през следващите три месеца. Заради поевтиняването на синьото гориво домакинствата ще усетят значително понижение в цената на топлата вода, както и на парното в началото на отоплителния сезон. На най-голям спад ще се радват абонатите в Плевен - там цената на топлото пада с 23 на сто. В София реалното поевтиняване е с около 13 процента. Средното за страната понижение в цената на парното е между 10 и 20 на сто. Според комисията, ръководена от проф. Константин Шушулов парното може да остане на новите евтини цени и през зимата.

От днес семейният ни бюджет ще бъде подкрепен и от по-ниските с между 1 и 3 процента цени на тока за бита. Абонатите обаче ще усетят драстично поскъпване на нощната енергия. Най-много скача цената й за хората в Югоизточна България - с над 10 процента. В западната част на страната нощният ток ще е с над 2 на сто по-скъп, а в Североизточната - с 0,4 процента. Промишленият ток пък поскъпва с между 5 и 15 процента. От днес в сметката ни ще се начислява и минимална добавка за зелена енергия. Очаква се до дни енергийният регулатор да реши как ще ни обезщетява енергото при сгрешени фактури за ток.

Още едно намаление влиза в сила от днес - поевтинява роумингът със страните от Европейския съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за абонатите и на трите мобилни оператора у нас. Новите пределни цени за разговори са определени от Европейската комисия. Изходящите разговори ще струват между 99 стотинки и един лев и една стотинка за минута. Входящите обаждания ще се таксуват по 43 - 44 стотинки, а един SMS ще е на цена 25 - 26 стотинки.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).