Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От началото на годината 170 жалби срещу варненски адвокати
Автор: Екип Varna24.bg 09:59 / 17.11.2008Коментари (0)924
"От началото на годината са постъпили 170 жалби и сигнали за нарушения на варненски адвокати. В Адвокатския съвет във Варна има 4 внесени дисциплинарни обвинения срещу защитници". Това заяви за "Позвънете Новини" председателят на Варненската адвокатска колегия Димитър Петров. По неговите думи колегията развива една доста сериозна дисциплинарна дейност. "Жалбите са от най-различно естество. Най-вече са от клиенти, които се оплакват, че адвокатите, които са наели, не са си свършили добре работата. В много от случаите, когато се направи проверка, се оказва, че жалбите са неоснователни. Тоест колегата е направил всичко възможно да защити интереса на клиента си, но все пак процесът винаги има 2 страни", обясни адвокат Петров. По негови думи, не може да се определи точно за какви дела най-често има жалби за недобре свършена работа, но преобладавали гражданските.

Много чести били случаите, когато жалбата е основателна, но нарушението е погасено по давност. Това е така, понеже има едногодишен срок от извършване на нарушението, в който то трябва да се санкционира. Съгласно Закона за адвокатурата, ако един адвокат извърши дисциплинарно нарушение, наказателното преследване може да се повдигне до 1 година от извършване на нарушението. "След изтичане на този срок ние не можем да направим нищо. Счита се, че нарушението е погасено по давност и се прекратява преписката", каза още адвокат Петров.

Според него, проблемът с дисциплинарната дейност е много сериозен във варненската адвокатура. "Време е ние сами да си сложим ред, защото има една опасност дисциплинарната практика да излезе от правомощията на адвокатските съвети", каза още Петров. Досега те са органът, който следи дисциплинарните нарушения и ако има нужда, внася обвиненията в дисциплинарния съд. По думите на адвокат Петров, все още няма конкретен орган, който би трябвало да извършва тази дейност, но би било лесно да бъде създаден такъв. В него обаче щяло да има и един двама адвокати. "Това нас ни безпокои, защото ние нямаме гаранции, че ако дисциплинарната практика се разглежда от такъв независим орган, няма да има неоснователни решения", каза още Петров. Той добави, че до преди 16 години във Варна е имало 100 адвокати, а сега те са 1100. "Завишаването на броя на двокатите доведе до влошаване на качеството на адвокатската дейност. Има колеги, които са добри адвокати, но има и такива, които нямат никаква работа. Значителна част от тях нямат и нужната квалификация", категоричен е шефът на варненските адвокати.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: