Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха GSM-и и карти в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 10:33 / 27.06.2008Коментари (0)1237
3 GSM-а и 8 SIM карти са били открити в килия на следствения арест при извършено претърсване. От 5 месеца в нея лежи 28-годишният Иса Мехмед, обвинен в източване на банкови карти и пране на пари. За нарушението стана ясно по време на съдебното заседание, в което защитата на обвиняемия обжалваше мярката му за неотклонение "задържане под стража". Тогава наблюдаващият делото прокурор от Варненска окръжна прокуратура Стефка Якимова представи на съдебния състав справка от Главна дирекция за изпълнение на наказанията. От нея стана видно за намерените мобилни телефони и SIM карти, както и че Мехмед заедно с други лица е малтретирал друг обитател на ареста.

"Трите GSM-а и осемте SIM карти са намерени при рутинно претърсване на килията, а не по сигнал. Извършена е проверка по случая и не са открити данни да са замесени служители на следствения арест", заяви началникът на Областна служба по изпълнение на наказанията - Варна, Борис Гинчев. По неговите думи няма как да се установи кой е внесъл непозволените вещи. На арестантите са забранени свижданията, освен тези с най-близките и роднини и адвокатите им. "Най-често SIM карти се внасят чрез храна. Тъй като следствените все още не са затворници, режимът на достъп на храна е по-либерален. Близките им носят хлябове, кексове, дори и консерви", каза още Гинчев като добави, че вече не е никак трудно в тях да бъдат вкарани телефони или карти, а самото им откриване от страна на служителите на ареста може да стане, ако всяко нещо бъде разравяно. "Засичали сме и преди няколко опита за внасяне на телефони. Това вече не е от голямо значение, понеже от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" ни отпуснаха средства и вече сме започнали оборудването на ареста със заглушителни устройства", разясни Гинчев. Той добави, че вече свижданията се правят безконтактно. "Близките на задържаните могат да ги виждат само през плексигласови прегради и да разговарят през говорители", потвърди думите му началникът на ареста и негов подчинен Бранимир Мангъров.

GSM-ите и картите са били открити, след като новозначеният шеф на ареста Мангъров е разпоредил проверката. "Иззетите вещи са приложени към делото и изпратени за експертиза. Не е ясно по кое време са внесени в ареста и дали са провеждани разговори от мобилните телефони и карти. Това ще бъде установено от експертизата, както и дали Иса Мехмед е този, който е говорил". Това заяви зам. окръжният прокурор и говорител на Варненска окръжна прокуратура Стефка Якимова. "Позвънете Новини" припомня, че Иса беше първоначално задържан в края на януари тази година. Заедно с Франц Принцов и Цвятко Цветков той се разследва за това, че в различни схеми източвал банкови сметки, предимно на американски граждани от различни щатски банки. Обвинението срещу тримата бе повдигнато, след като лице, което било ползвано като "пощенска кутия", получило поредния паричен превод в размер на близо 50 хил. долара. Лидер на групата е Иса. Магистратите прецениха, че за момента не са настъпили нови обстоятелства, които да сочат, че е наложителна по-лека мярка за задържане и оставиха Иса в ареста.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Лято 2024
Катастрофи във Варна
Ремонти във Варна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (623) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: