Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха изложбата "Пасажери между две морета" на художници от Варна и Дордрехт
Автор: Екип Varna24.bg 10:48 / 20.06.2024Коментари (0)1163
©
Заместник-кметът по културата Павел Попов откри изложбата "Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт. Събитието е организирано от Община Варна и Фондацията "Дордрехт – Варна“, и е част от артистичния обмен на двата побратимени от 2001 година града. Домакин на проявата е Градската художествена галерия "Борис Георгиев“.

Тази изложба е изключително важна за Община Варна, за нас тя е едно от основните събития в културния календар на града, подчерта заместник-кметът Попов. По думите му изкуството постоянно е в ситуация да се оправдава, да обяснява какъв е смисълът му и да отстоява правото си на съществуване, но тази съвместна изложба преодолява тези препятствия.

В историята на взаимоотношенията между Варна и Дордрехт ние виждаме един прекрасен пример за културна дипломация в най-чист вид, поясни Попов. Той благодари на всички участници и изтъкна, че е изключително важно диалогът между двата града да продължи.

На откриването присъстваха още областният управител проф. Андрияна Андреева, Джон Петерс - представител на фондацията за побратимяване "Дордрехт – Варна“ и Тон Делемаре - един от основателите на фондацията "Проекти Източна Европа“ и други официални гости.

Съвместната изложба на художници от Нидерландия и България "Пасажери между две морета“ може да бъде видяна от 19 юни до 10 юли 2024 г.

Експозицията включва произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

Холандската страна е представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Съпътстващо изложбата събитие е лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия "Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт - един от най-старите в Нидерландия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: