Откриха изложбата "Пасажери между две морета" на художници от Варна и Дордрехт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:48 / 20.06.2024
1171
Заместник-кметът по културата Павел Попов откри изложбата "Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт. Събитието е организирано от Община Варна и Фондацията "Дордрехт – Варна“, и е част от артистичния обмен на двата побратимени от 2001 година града. Домакин на проявата е Градската художествена галерия "Борис Георгиев“.

Тази изложба е изключително важна за Община Варна, за нас тя е едно от основните събития в културния календар на града, подчерта заместник-кметът Попов. По думите му изкуството постоянно е в ситуация да се оправдава, да обяснява какъв е смисълът му и да отстоява правото си на съществуване, но тази съвместна изложба преодолява тези препятствия.

В историята на взаимоотношенията между Варна и Дордрехт ние виждаме един прекрасен пример за културна дипломация в най-чист вид, поясни Попов. Той благодари на всички участници и изтъкна, че е изключително важно диалогът между двата града да продължи.

На откриването присъстваха още областният управител проф. Андрияна Андреева, Джон Петерс - представител на фондацията за побратимяване "Дордрехт – Варна“ и Тон Делемаре - един от основателите на фондацията "Проекти Източна Европа“ и други официални гости.

Съвместната изложба на художници от Нидерландия и България "Пасажери между две морета“ може да бъде видяна от 19 юни до 10 юли 2024 г.

Експозицията включва произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

Холандската страна е представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Съпътстващо изложбата събитие е лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия "Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт - един от най-старите в Нидерландия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
ГДБОП разби печатница за фалшиви банкноти край Провадия, има задъ...
Ексклузивно във Varna24.bg: Детска свада на плажа, отведе трима в...
Проблем: Ръст на случаите на морбили във Варна
За поредна година: Хиляди българи посрещнаха Джулай морнинг
Дълго чаканото разхлаждане идва през новата седмица
Само 22% от офис площите са разположени в центъра на Варна – вижт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).